Kiállítás a 110 éves vasútállomás múltjáról

45

Pontosan 110 éve nyilvánították várossá Gyergyószentmiklóst, a vasútállomás pedig éppen ugyanennyi éves – utóbbiról szervezett fénykép- és makett-kiállítást Pál Lóránt, aki elmondása szerint a Magyar Állami Vasút (MÁV) irattárában kutatott, és onnan kapta meg a kiállított fotók, tervrajzok java részét. A városi könyvtárban tartott eseményen elhangzott, sokkal jobban kellene vigyázni a vasútállomásainkon lévő épületekre.

Pál Lóránt és a vasútállomás makettje

Időutazásra hívta az érdeklődőket a gyergyószentmiklósi Pál Lóránt, aki 2014 óta kutatja a város vasútállomásának történetét. Mint mondta, úgy érezte magát a MÁV irattárában, akárcsak egy gyermek a játékok között, élményt jelentett számára a dokumentumok közötti kutakodás.
Régi fényképeket, tervrajzokat hozott, az érdeklődők pedig maketteket is megtekinthettek, amelyeket Pécsen készített el egy szakember. Pál Lóránt minden fényképről mondott valamit a jelenlévőknek, akik így többek között megtudhatták, hogy a gyergyószentmiklósi vasútállomás terveit már 1899-ben elkészítették, az állomást pedig 1907. december 5-én adták át az akkor már várossá nyilvánított Gyergyószentmiklósnak. A tárlat létrehozója mindemellett kifejtette, a főépület már nem, a két őrház azonban jelenleg is megtalálható, mint ahogy a laktanyával kiegészített irodaház is a helyén van.
– Engedélyt kaptam, hogy bemehessek, és tényleg olyan, mintha pontosan 110 évet mennénk vissza az időben. Minden az eredeti állapotában van – mesélt élményeiről Pál Lóránt, hozzátéve, kutatásai szerint ez az egyetlen fennmaradt hasonló épület Székelyföldön, amely jó lenne, ha visszakerülhetne a város tulajdonába.
A tárlatot és létrehozóját Pál Árpád, a város egykori polgármestere méltatta, rámutatva: értékelni kell a Pál Lóránthoz hasonlókat, akik önzetlenül tesznek közösségükért. A vasút létrehozásának akkori jelentőségéről Ferencz-Mátéfi Kriszta könyvtárigazgató, művészettörténész beszélt.
Pál Lóránt elmondta, a kiállítás anyaga egy Budapesten megjelenő vasúti szakfolyóiratban is helyet kap, jövő év elején pedig a magyar fővárosban is kiállíthatja az anyagot. Mint elhangzott, a kutatómunka nem áll le, hisz Pál Lóránt nagy terve, hogy egész Székelyföldre kiterjessze a vasútállomások múltjának feltérképezését.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.