Két hét múlva kezdődik a felvételi a Sapientián

99

Közeledik a felvételi időszak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán. Ennek kapcsán tájékoztatta tegnap a sajtót a következő egyetemi évre vonatkozó tudnivalókról Lázár Ede dékán és Pap Levente dékánhelyettes. A jól bevált programokat ezután is folytatják, ugyanakkor jelentős változásokra is készülnek.

Lázár Ede és Pap Levente. Bővülő egyetem, bővülő kínálat Fotó: László F. Csaba

A 2017/2018-as tanévre jú­lius 17. és 25. között iratkozhatnak be a sikeresen érettségiző diákok. A humántudományok, társadalomtudományok, gazdaságtudományok és műszaki tudományok szakokon összesen 14 alapképzés indul, míg mesterizni öt képzés keretében lehet majd. Ezek egyébként megegyeznek a tavalyi kínálattal. Idén az elsőévesek és a mesterizők számára összesen 318 tandíjmentes helyet hirdetnek meg. A beiratkozáshoz szükséges tudnivalók megtalálhatók az egyetem honlapján.
Lázár Ede dékán a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is olyan képzéseket indít az egyetem, amelyek megfelelnek a székelyföldi munkaerőpiaci igényeknek. Az egyetem szoros kapcsolatot ápol a környékbeli vállalkozói szférával, így szakmai gyakorlatokra és közös kutatási programokra is lehetőséget teremtenek.
– Az egyetemen belül a csíkszeredai kar élen jár az ösztöndíjak megpályázásában, sok diák jelentkezik az Erasmus+, valamint a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramra is. Ezek azért fontosak nekünk és a diákjaink számára, mert minden ilyen áthallgatás után másképp jönnek haza az egyetemisták, és itt kiemelném, hogy haza is jönnek! Ugyanakkor más tanulási kultúrát is elsajátítanak – fejtette ki az egyetem dékánja.
Pap Levente dékánhelyettes a Sapientia a Székelyföld életében betöltött szerepéről beszélt. Megemlítette a középiskolások számára az egyetem által szervezett vetélkedőket, amelyre Erdély minden tájáról jelentkeznek a diákok. A legnépszerűbb sapis versenyek továbbra is a Pénzidomár, a Laborkukac, valamint a Gúzsba kötve táncolni. Az érettségi előtt állók számára pedig ezután is lesz ingyenes felkészítő román nyelvből és matematikából.
Az 50 évesnél idősebb korosztály számára továbbra is megszervezik a nagy népszerűségnek örvendő Ezüst Akadémiát, amelynek az elmúlt tanévben 600 csík­szeredai és 320 kézdivásárhe­lyi hallgatója volt. Ugyanakkor a mindenkinek szóló Kávéházi elő­adásoktól sem kell búcsút vennünk, a következő tanévben is várják az érdeklődőket Csíkszeredá­ban, Székelyudvarhelyen, Gyer­gyó­szentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön a jó kávé mellé egy-egy jó előadásra is.
A sajtótájékoztató végén Lá­zár Ede külön kitért az egyetem tervezett korszerűsítéssel kapcsolatos részletekre. Mint mondta, július 17-ig várják a kivitelezők jelentkezését az egyetem épületének bővítésére. Az elbírálások után, remélhetőleg az elkövetkező egy év alatt beépítik az egyetem tetőterét, ugyanakkor maga az épület is nagyobb alapterületen fekszik majd. A dékán elmondása szerint a felújításra és bővítésre elsősorban azért van szükség, mert a kollégiumi szobák és a laboratóriumok mellett kevés tanterem és közösségi tér van az épületben.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek