2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Jubileumi tanévnyitó

Első kihelyezett székelyföldi képzésének 25. évfordulóját ünnepelte pénteken a gödöllői Szent István Egyetem. A csíkszere­dai Márton Áron Gimnáziumban megtartott jubileumi tanévnyitó ünnepségen dr. Palkovics László, a magyar kormány oktatási államtitkára, dr. Nagy István par­lamenti államtitkár és dr. Tőzsér János rektor köszöntötte a jelenlévőket.

Elsőként dr. Palkovics László oktatási államtitkár köszöntötte a jubileumi tanévnyitó ünnepségre összegyűlteket és az első éves hallgatókat.
– Biztosítani szeretnénk a külhoni fiataloknak is, hogy anyanyelven folytassák felsőfokú tanulmányaikat. Felmérések bizonyítják, hogy nagyszámú a lemorzsolódás a középiskolát befejező és a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok körében. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy csak a felsőoktatás fejlesztésével érhető el a székelyföldi értelmiség erősítése. Olyan értelmiségiek nevelése, akik itthon maradva, felelős tagjai lesznek a társadalomnak és erősítik a térség fejlődését – fejtette ki az oktatási államtitkár.
Dr. Palkovics László szerint ugyanakkor a magyar kormány 2016-ban összesen 100 millió forinttal támogatja a határon túli magyar köznevelést, ebből a nyári akadémiák szervezésére öt szervezet 40 milliót, a külhoni magyar oktatás szolgáltatásainak, módszertani központjainak, pedagógusszükségleteinek működtetésére 60 milliót ítélt meg.
Következőkben dr. Nagy István parlamenti államtitkár szólt a jelenlévőkhöz, aki rávilágított arra, hogy bár a pályaválasztás nem könnyű dolog, a térség fiataljainak a tudásvágya biztosítja a cselekvő társadalmat, ami közös vállalkozás.
– A Szent István Egyetem az elmúlt időszakban ezernél több diplomát adott a határon túli fiataloknak, és biztosította a piacképes tudást. Ez a felsőfokú tanintézmény a helyi adottságokhoz és igényekhez igazodva a vidékfejlesztés területén biztosít oktatást – mondta.
Dr. Tőzsér János rektor bejelentette: az egyetem idén első alkalommal indít vadgazda mesterszakot, megjegyezve, hogy az elmúlt években Csíkszeredában 65 tanuló diplomázott a kihelyezett szakokon.
Az ünnepségen felszólalt Bor­boly Csaba megyeelnök is, aki szerint a térségben működő magyar egyetemek hatékonysága a fiatalok munkájában, szaktudásában mérhető majd, a megyei önkormányzat jelenleg tizennégy állást hirdetett meg, ahová várják a Szent István Egyetemen végzett fiatalok jelentkezését is.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb