Jövőre lesz aszfalt a Rákóczy utcában

Nem dolgoznak jelenleg a munkagépek a gyergyószentmiklósi Rákóczy Ferenc utcában. A felújítás elkezdődött, s a városháza tájékoztatása szerint még folytatódni is fog az idén, de az aszfaltréteg csak tavasszal kerülhet az útra.

Elkezdték a Rákóczy utca felújítását, de jelenleg áll a munka Fotó: Nagy Levente

Hosszú ideje várják már az útfelújítást a Rákóczy Ferenc utca lakói, ugyanis az elmúlt években sokat romlott az úttest állapota, egymást érték a gödrök, volt, aki szántóföldhöz hasonlította az utcát. A helybéliek mellett gyakran az átutazóknak is szembesülniük kellett a nehezen járható utcával: mivel a Rákóczy utca párhuzamos a Gyilkostó sugárúttal, a navigációs eszközök sokszor erre irányították az autósokat, akik a Gyilkos-tó irányába akartak haladni. A nyáron munka kezdődött az utcában, mély árkot ástak, helyére került az esővíz-elvezető rendszer, végül betemették a sáncot. Mivel az elmúlt két hétben nem dolgoztak a munkagépek, a lakók azt találgatták, folytatódik-e idén a felújítás vagy csak jövőre számíthatnak arra, hogy jó úton közlekedhetnek. A polgármesteri hivatal szóvivője, Fórika Krisztina a Hargita Népe kérdésére elmondta, a kivitelező folytatja a munkát a következő időszakban, viszont az útfelújítás befejezése jövő tavaszra várható. Jelenleg arra várnak, hogy kiderüljön, szükség van-e az útalap megbontására. Bár az előzetes tervek szerint útalapot is építettek volna, a munka elkezdése után azt tapasztalták, hogy a meglévő útalap minősége megfelelő, csak egyes részeken van szükség beavatkozásra. Az új elképzelés szerint mintegy 100 000 lejes nagyságrendű költségcsökkenéssel lehetne számolni – közölte a szóvivő. Idén a tervek szerint elkészül a járda az útszegélyekkel együtt, az aszfaltozást pedig jövőre hagynák.
– Mivel az útfelület mozgása intenzívebb az őszi, téli hónapokban a szakcég jobbnak látja, hogy az aszfaltréteg csak tavasszal kerüljön rá az útalapra, így kisebb lenne az esélye, hogy megsüllyedjen az elkészült út – fogalmazott a szóvivő.
A rendőrség épületétől a Csiky-kert utcáig lesz új járófelület autósok és gyalogosok számára.
A szóban forgó útszakasz javítása egyébként egy több utca felújítását magában foglaló projekt része: az önkormányzat még 2015-ben kötött három évre szóló szerződést a Fincodrum Rt.-vel az Arany János, Fogarasy Mihály és Cloşca utcák, valamint a Rákóczi Ferenc utca egy részének teljes felújítására. A munka összértéke több mint 2 millió lej.

Nagy Levente