Jön a java

26

Köln és Párizs jégkoronglázban ég, hiszen ez a két város ad otthont az idei Top Divíziós világbajnokságnak. A csoportkör lejárt, ismert a két kieső és nyolc továbbjutó neve is, sőt mire lapunkat kézhez kapják, már csak négy csapat lesz versenyben.
Sok-sok év után idén először nem nagyon kellett az internet bugyraiban turkálni ahhoz, hogy a világbajnokság meccseit nézhessük. Először is azért, mert a legnagyobb videomegosztó oldalon egy kis csellel az összes meccset lehetett élőben követni. Másodsorban pedig azért, mert a román állami televízión is sok mérkőzést lehetett nézni. Idén a hazai rendezésű Divízió IIA csoportos vébé – amelynek Galac adott otthont és romániai feljutással zárult – is képernyőre került, a TVRHD minden találkozót élőben közvetített. És ez nagy örömünkre a Top Divíziós vébével is folytatódott.
Nagyon sok európai országban az állami tévé saját sportcsatornát működtet, vagy ha mégsem, akkor valamelyik adóján rengeteg időt szentel a főbb sporteseményeknek. Ugyan nekünk, erdélyi magyaroknak fájó, hogy az M4 Sport sok esetben lekódolja egyes közvetítéseit, amelyre nincs joga Magyarországon kívüli sugárzásra, de azt is lehet „okosban” nézni. Reménykedünk, hogy majd Budapesten egyszer ezt is megoldják, hogy a külhoni magyarok ne a „Kedves nézőink!” kezdetű szöveggel szembesüljenek például a Forma–1 alatt.
Viszont van egy jó hír, igaz, egy kis romántudás szükséges ahhoz, hogy értékeljük is. Bennfentestől tudtam meg, hogy 2022-ig a román állami tévé nagy jégkorongesemények közvetítésére tett szert. Ugyan az NHL-ről szó sincs – az egy másik csatornáé, ahogy a KHL is –, de a következő négy évben a Top Divíziós világbajnokság, a Bajnokok Ligája és az év végi Spengler-kupa küzdelmeit a TVRHD adja majd élőben. Ugyanakkor helyszíntől függően jövőben a Divízió I B csoportos világbajnokságról a romániai válogatott mérkőzéseit is élőben közvetítené a fent említett adó. Arról egyelőre nincs hír, hogy a MOL Liga és a hazai bajnokság mérkőzései melyik román tévén lesznek láthatók, de ha technikailag megoldást találnak a fővárosban erre, azt is szívesen közvetítené a TVRHD.

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.