Jöhet az e-személyi?

19

Új személyazonossági igazolványt vezethetnek be a romániai állampolgárok számára: a méretében egy bankkártyához vagy a hajtási igazolványhoz hasonló dokumentum úgynevezett „okos azonosító” szerepét tölti be: lehetővé teszi a biometrikus azonosítást, az internetes azonosítást több elektronikus szolgáltatás esetében, sőt az egészségbiztosítási kártyát is kiváltaná.

Közvitára bocsátja a belügyminisztérium az elekt­ronikus személyazonosító igazolványról szóló törvénytervezetet, amelynek szövegét a tárca weboldalán (www.mai.gov.ro) publikálták.
Az új személyazonosító igazolvány használatával a polgárok egyszerűbben hozzáférhetnének bizonyos elektronikus szolgáltatásokhoz, ezáltal pedig egyszerűsödhetnének a közigazgatási eljárások. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehetne használni, úgyszintén a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményekben és a kormány által meghatározott más informatikai rendszerekbe való bejelentkezésekhez. Lehetővé tenné továbbá az internetes azonosítást, így több elektronikus szolgáltatás is elérhetővé válna, ugyanakkor helyettesítené az egészségügyi kártyát, amely így érvényét vesztené.
„A tervezetben javasolják az előző koncepció megváltoztatását, miszerint a mikrochip nem tartalmazná az egészségbiztosításra vonatkozó információkat. Az egészségügyi kártya működése a belügyminisztérium által kibocsátott digitális bizonyítvánnyal lesz biztosítva, a mikrochipbe kódolva. Az egészségügyi kártya érvényét veszti amint a tulajdonos nevére kiállítanak egy elektronikus személyazonosító igazolványt” – mutat rá a belügyminisztérium.
Az igazolványra rányomtatják a tulajdonos családnevét és keresztnevét, nemét, állampolgárságát, a születés helyét és idejét, aláírását, arcképét, személyi számát és lakcímét. A saját kezű aláírást kivéve ugyanezek az adatok fognak szerepelni elektronikus formátumban is az igazolványban, azonban ezek az információk még kiegészülnek a szülők keresztneveivel és a tulajdonos biometrikus adataival, az arcról készült fényképével és két ujjlenyomattal.
Az e-személyit 14 éves kor előtt is kiállíthatják a hatóságok, amennyiben legalább egyik szülő igényli ezt. A 0–14 év közötti kiskorúak számára két évig, a 14–18 év közöttiek számára négy évig, 18 év fölött 10 évig lenne érvényes az egyszerű és az elektronikus igazolvány is. Aki pedig nem szeretne e-személyi igazolványt, a tervezet szerint továbbra is igényelhetne egyszerű igazolványt.
Egyelőre sem az elektronikus személyazonosító igazolvány árát, sem a kibocsátásuk kezdeti időpontját nem határozták meg, csak azt tudni, hogy a hatóságok fokozatosan vezetnék be az új személyazonosító kártyákat, 18 hónap leforgása alatt.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.