Játszani hív a megyei könyvtár

37

A Szent László-évhez kapcsolódva, csoportos játékos foglalkozást indít iskolásoknak, tízéves kortól kezdődően a Kájoni János Megyei Könyvtár, a program a Hargitai Megyenapok keretében indul útjára. A kvízkérdésekre épülő csapatjáték Szent László életét, a hozzá kötődő legendákat, freskókat és Székelyföldön fellelhető műemlékeket veszi alapul. A felkészülésben a megyei könyvtár segíti a játékra jelentkező csapatokat.

Elsőként a Segítő Mária Gimnázium diákjai próbálták ki a játékot. Szent László kvíz fotó: László F. Csaba

Komoly kutatómunka előzte meg a megyei könyvtár által a Hargitai Megyenapokra meghirdetett Szent László nyomában című gyermekfoglalkozást, hiszen a könyvtárosok alapos munkájának köszönhetően a játékra jelentkező iskolák diákjai elektronikus dokumentációt kapnak kézhez, amely részletesen vázolja a Székelyföldön élő Szent László-legendákat és hozzá köthető helyszíneket, a középkori templomokban feltárt freskókat, amelyeknek egy részét Huszka Jenő feljegyzéseiből és rajzaiból ismerjük.
– Év elején kezdtük el a munkát, számunkra is meglepő volt, hogy Székelyföldön milyen sok helyszínen tisztelik Szent Lászlót, állítottak emléket és őrzik a róla szóló legendákat. Több közösség választotta védőszentjének, mi 37 helyszínt számoltunk, ahol valamilyen formában mai napig él a király emléke, akár egy szobor formájában, vagy a templom freskóján, a szájhagyományban a legendák útján – mondta lapunknak Kelemen Katalin könyvtáros.
A tíz éven felüli iskolásoknak szóló foglalkozáson kvíz­kér­désekben kell a tanulók választ adjanak a király életéről, legendájáról, a témában készült freskókkal és műemlékekkel kapcsolatosan. A könyvtárosok által összeállított feladatsorok korosztályonként változnak.
– A játékra jelentkezők legtöbb két hetet kapnak arra, hogy az iskolának elektronikus formában eljuttatott dokumentációból felkészüljenek, ezt követően itt a könyvtárban felelnek a kvízkérdésekre, a legtöbb pontot összegyűjtött csapat Szent László-emlékérmét kap – részletezte a könyvtáros.
Kelemen Katalintól azt is megtudtuk, hogy kutatásaik szerint a legtöbb, Szent László témában készült freskó a cserhalmi ütközetből merít és ennek a csatának a jeleneteit idézi, a király tehát mint a magyar, a székely nép védelmezője, fehér lovon jelenik meg.
A könyvtári programot az intézmény nemcsak a megyenapok keretében tartja meg, hanem a tanév végig, sőt a következő tanévben is szeretné folytatni, hogy minél több Hargita megyei iskolásnak lehetősége legyen Szent László nyomában járni. Tegnap a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulói próbálták ki magukat a játékban, a programot Hargita Megye Tanácsa támogatja.

Pál Bíborka

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.