Japán sztrájkba lépett a megyei tanács

23

Hargita Megye Tanácsa nem tudja biztosítani az alárendeltségébe tartozó megyei szociális és gyermekvédelmi rendszernek a hiányzó közel 20 millió lejes összeget, ezért figyelemfelkeltő céllal japán sztrájkba léptek tegnap a testület tagjai. A megyeszerte több mint 10 ezer fogyatékkal élőnek juttatást biztosító igazgatóság a következő kormányzati költségvetés-kiigazításban reménykedhet.

Fehér karszalaggal hívják fel a figyelmet a testület tagjai a pénzhiányra. Japán sztrájk Fotók: Kovács Hont Imre

Soron kívüli tanácsülésen egyhangúlag megszavazta Hargita Megye Tanácsának testülete a figyelmeztető sztrájkot, a megyei önkormányzat alárendeltségében működő szociális és gyermekvédelmi igazgatóság ugyanis kilátástalan helyzetbe került: más megyék igazgatóságaihoz hasonlóan pénz nélkül maradtak az év hátralevő részére. Borboly Csaba megyeelnök a napirendi pontokat követően nyomatékosította, hogy a baj nagyobb, mint azt sokan gondolnák, mert a megyei tanácsnak egyszerűen nincs pénze arra, hogy fedezze a több mint 19 millió lejes hiányt.

Nem üti a széle a hosszát
A probléma nem Hargita megyei sajátosság: minden megye esetében gondot okozott, hogy az igazgatóságoknak biztosított összeg túl kevésnek bizonyult. Ennek oka, hogy az alkalmazottak béralapját 50 százalékkal megemelték, de a személyzeti költségekre szánt összegeket a korábbi béralap szerint számolták.
– A megyék többsége ezt megoldotta, mert volt rá fedezete. A határ menti megyékben és ott, ahol nagyvárosok vannak, a nagy áruforgalomnak köszönhetően több a bevétel, több más megye pedig jelentős összegeket hozott át tavalyról. A kis városokkal rendelkező megyék hátrányt szenvednek, mi pedig a korábbi esztendőből sem hoztunk át nagyobb összeget. Egyszerűen nincs pénz arra, hogy kisegítsük a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságot – közölte a tanácsosokkal Borboly Csaba.
A testület költségvetés-módosítást hagyott jóvá, ennek részeként összegeket csoportosítottak át az igazgatóság befektetési alapjaiból a működésibe – ezzel tűzbiztonsági fejlesztések maradnak el –, továbbá a tej-kifli alapból és kisebb összegű megtakarításokból is pénzt juttattak az igazgatóságnak, de ez még édeskevés.
A megyeelnök javaslatára figyelemfelkeltő akció indult: tegnap óta fehér karszalagot viselnek a testület tagjai. A japán sztrájk – az MPP-frakció javaslatára – kiterjed a fogyatékkal élőket foglalkoztató védett műhelyek felkarolására is.
Borboly ugyanakkor arra is megkérte a tanácsosokat, hogy sehol ne ígérjenek támogatást addig, amíg az igazgatóság problémáját nem oldották meg.

Marad a baj és a remény
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője szerint nagy segítséget jelent az a hozzávetőleg 90 ezer lej, amelyet a tegnapi költségvetés-módosítás jóvoltából tartozásaik törlesztésére fordíthatnak, de a megoldástól még távol állnak. Reméli, hogy haszna lesz annak, ha a munkaügyi és a pénzügyminisztérium ajtaján kilincselnek, mert csakis a kormányzati költségvetés-kiigazításban bízhatnak.
– Havi 3,5 millió lejt emészt fel a működésünk, emellett tartozásaink is vannak. 20 millió lejes segítséget kértünk, és mindent megteszünk, hogy segítséget kapjunk, különben hiába jelentik nekünk, hogy valamelyik faluban családon belüli erőszak áldozata egy kisgyermek: nem tudunk kiszállni – nyilatkozta lapunknak Elekes Zoltán.
A jelenlegi kilátások alapján csupán 2,7 millió lejre van reális esélyük. A megyei rendszerben több mint 1100 gyermekért és közel 200 fogyatékkal élő felnőttért felelnek, de meghaladja a 10 ezret is azoknak a száma, akinek különféle segítségeket nyújt az igazgatóság.

[box type=”shadow” ]Sürgősségi beavatkozás két híd esetében

A költségvetés-módosítással egyben azt is lehetővé tette a megyei tanács, hogy azonnali hatállyal nekifoghassanak a tönkrement décsfalvi és székelyszentkirályi híd javításának. A décsfalvi esetében ez műszaki tervezésre és kivitelezésre, a szentkirályi esetében szakértői felmérésre, tervezésre és kivitelezésre vonatkozik a ma induló közbeszerzési eljárás. Mivel sürgősségi beavatkozásról van szó, a végső munkafázisig egyazon licitet kell kiírniuk – mondta Borboly Csaba. A décsfalvi hídon eszközölt súlykorlátozás miatt ugyanakkor az a kényszermegoldás született, hogy a Székelyudvarhelyre induló hajnali busz fél órával korábban, 4.15 órakor indul Nagygalambfalváról Székelykeresztúr irányába, majd a Nyikómentén vissza Udvarhelyre. A décsfalvi Nagy-Küküllő-hídon ugyanis legfeljebb 3,5 tonnás járművek kelhetnek át.[/box]

[box type=”shadow” ]Elérhetők a PNDL2-es pénzek

Borboly Csaba a tanácsosoktól is üzent a polgármestereknek: a finanszírozási szerződésekkel már igényelhetik a Helyi Fejlesztések Országos Programjának második kiírásából (PNDL2) nyert összegeket. Hargita megyéből eddig még nem keresték Bukarestet ez ügyben, több más megyéből azonban igen.[/box]

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.