Jövő hónap végére eltűnik a szakadék

Felsőboldogfalva és Árvátfalva között, a 131-es megyei út egy rövidebb szakaszán gyakorlatilag már több mint egy éve egy sávon zajlik a forgalom, miután a tavalyi tavaszi áradások idején beszakadt az út széle. Az eltelt idő alatt a szakadék egyre nőtt, az út fogyott, de most fellélegezhetnek az arra járók: hamarosan elkezdődik az útjavítás.

Lassan elfogy az út Árvátfalva előtt. Nehéz munka vár a kivitelezőre

Sok bosszúságot okozott, balesetveszélyes is a kanyarban összeszűkülő út, mégsem sikerült sürgősségi alapokat igényelni a kormánytól a szakasz javítására. A megyei tanács még a múlt évben elindította a hosszadalmas eljárást, amelynek most már látszik a vége: még ebben a hónapban, legkésőbb szeptember elején egy szászrégeni cég elkezdi az útépítést a problémás szakaszon. A jó hírt Bíró Barna Botondtól, a megyei tanács alelnökétől tudtuk meg. Elmondta, hogy „túlbürokratizált” a közigazgatás, azért telt ilyen hosszú időbe a megoldás. Korábban is írtunk a bonyolult lépésekről, amit végig kellett járni, de a napokban végre aláírhatták a szerződést a kivitelezővel, aki 20 napot kapott a munkálatok megtervezésére. Az alelnök kifejtette, hogy 100 méteres szakaszon 12 méter mélységben betonoszlopokat helyeznek a földbe, ezzel párhuzamosan az ott folyó kis pataknál mederszabályozást végeznek. A talajszerkezet nagyon problémás ezen a részen, az említett megoldásokkal próbálnak minél tartósabb munkát végezni. Mint fogalmazott az alelnök: ennek a rövid szakasznak a rendbetétele pont annyiba kerül, mintha egy kilométer utat leaszfaltoznának. A hónap végén, legkésőbb szeptember elején kezdenek el dolgozni a helyszínen, és a jövő hónap végéig be kell fejezni a munkát, amelynek összértéke 805 381 lej.
Bíró Barna Botond arról is tájékoztatott, hogy végre az udvar­helyszéki megyei utakon is nekifoghatnak a nyári karbantartásnak, amellyel fellebbezés miatt voltak kénytelenek késlekedni. A 131-es úton ismét több helyen jelentősen megcsúszott az úttest, ezek alapos javítását is megígérte az alelnök.

Asztalos Ágnes