Tizennyolc munkabaleset, három halott

A Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség biztonsági és egészségügyi felügyeletet végző ügyosztálya 2017 első negyedévében 188 ellenőrzést végzett, 21-gyel többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és 166 esetben róttak ki büntetést, összesen 123 000 lej értékben – közölte a Munkaügyi Felügyelőség.

A Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség biztonsági és egészségügyi felügyeletet végző ügyosztályának öt felügyelője van. 2017 első negyedévében Hargita megyében 11 643 olyan cég működött, amely egyéni munkaszerződéssel alkalmazottakat foglalkoztatott. A felügyelők az ellenőrzött 188 cég esetében elsősorban különböző biztonsági előírásokra vonatkozó dokumentumok hiányát állapították meg, gyakran hiányoztak a megelőzésre és védelemre szolgáló tervek, nem voltak rendben a munkabiztonságra vonatkozó egyéni útmutatók, a munkavédelmi felszereléseket nem vizsgálta meg a Kazánok, Magas Nyomású Tartályok és Emelőszerkezetek Állami Felügyelete (ISCIR), nem tették meg a munka biztonságát szolgáló valamennyi intézkedést.
Januártól március végéig a megyében történt 18 munkabalesetnek három halálos áldozata volt (egy közlekedési, egy ásványvíz-palackozó és egy építőanyag-forgalmazó cégnél) és egy kollektív munkabalesetet jegyeztek be. A szerencsétlenségeket többek között: elesés, zuhanás, illetve közlekedési baleset okozta.

Daczó Katalin