Iskolások taníthatják a közösséget

Hargita megye tíz települése szerepel az EcoAtitudine nevű országos környezeti nevelési program idei kiírásában, amelynek hivatalos megyei megnyitóját tegnap tartották Balánbányán. Az iskolások a szelektív hulladékgyűjtésről tanulnak, a tanultak alapján szüleiket, nagyszüleiket is tanítják, és amennyiben sikerrel vonják be őket is a hulladékgyűjtésbe, a tanulókat és az iskolájukat is díjazzák novemberben.

Az iskolát díjazzák a gyűjtésért Fotó: Kovács Hont Imre

Az EcoAtitudine elnevezésű, környezettudatosságra nevelő kampány 2010-ben indult Romániában, azóta 365 ezer tanuló közbenjárásával mintegy 450 tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven. Idén 15 megyében – köztük Hargita, Kovászna és Maros megyében is –, 190 településen több mint 375 iskola 0–8. osztályos tanulói vesznek részt a programban, a haszonélvezők számát 900 ezer főre becsülik a szervezők. A kezdeményező a Hulladékgazdálkodási Társulások Országos Szervezete, a megyei lebonyolítók pedig a megyei társulások, esetünkben a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás (ADI SMID – Harghita).
Hargita megyéből tíz település egy-egy iskolája nevezett be a programba, és a következő hét folyamán valamennyiüket felkeresi a kampánykaraván. A hivatalos megnyitót tegnap tartották Balánbányán, a Geo Bogza Általános Iskolában, ahonnan később Gyergyóhollóra, a helyi szakközépiskolába vonultak át Terrával, a kampány kabalafigurájával.
– Két fő célunk van: a hulladékok szelektív gyűjtése, illetve az, hogy amit megtanultok erről, arra szüleiteket, nagyszüleiteket is tanítsátok meg – mondta a balán­bányai iskola udvarán összesereglett gyermekeknek Stere Crețu projektmenedzser.
A program csakis a háztartási hulladékok gyűjtését érinti, és az erre a célra szánt kétféle zsákok egyikébe papírt, pillepalackot, kartont és alumínium dobozt, a másik fajtába pedig üveget kell gyűjteniük. A „gyűjteményt” a helyi hulladékgazdálkodási egységnél kell leadniuk, innen pedig igazolást kapnak a leadott mennyiség súlyára vonatkozóan. Ezeket az adatokat a megyei projektfelelősöknek továbbítják, az összegyűjtött mennyiség alapján pedig rangsorolják az iskolákat. Az október 31-én záruló begyűjtési időszak után az iskolákat felszerelésekkel díjazzák, az iskolások és a vezetőtanárok között pedig különböző nyereményeket osztanak ki. Ezeket a „környezeti diákügynökök” érdemelhetik ki, akik illegális hulladéklerakással történő környezetrombolásról fényképeket küldenek be a vezetőtanároknak, akik a fotókat a szervezőknek továbbítják.
– Balánbányán már lehetőség van a nagyobb léptékű szelektív hulladékgyűjtésre, az iskola melletti gyűjtőpont ugyanis ezt a célt szolgálja. Itt még tiszta az Olt, és az lenne a legjobb, ha néhány év után sehol sem kellene takarítani a folyópartot – mondta Zólya László, a megyei hulladékgazdálkodási társulás projektmenedzsere.
– Évente legalább kétszer megtakarítják a természetet a balán­bá­nyaiak, és ezeknek az eseményeknek a gyermekek mindig lelkes résztvevői. A gond a mi nemzedékünkkel és a mi szüleink generációjával van, de remélem, meg tudtok tanítani bennünket a szelektív hulladékgyűjtésre – fogalmazott Gheorghe Iojiban polgármester.
A karaván jövő héten hétfőn a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskolát és a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskolát, kedden a korondi szakközépiskolát és az újszékelyi Bem József Általános Iskolát, szerdán az oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskolát és az oklándi Kelemen Imre Általános Iskolát, csütörtökön pedig a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskolát és a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskolát keresi fel.

Kovács Hont Imre