2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Ifjúságpolitika a Régiók Bizottságában

A Régiók Bizottsága által csütörtökön elfogadott Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) című jelentéstervezetet ismertette tegnap Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Csák László szakértő.

Csák László és Borboly Csaba. Sikerült olyan fogalmakat hangsúlyossá tenni, amelyektől Brüsszel eddig ódzkodott Fotó: László Róbert
Csák László és Borboly Csaba. Sikerült olyan fogalmakat hangsúlyossá tenni, amelyektől Brüsszel eddig ódzkodott Fotó: László Róbert

A szokásosnál jelentősen rövidebb idő, mindössze öt hónap állt a rendelke­zésére, hogy az Európai Unió Régiók Bizottságának raportőreként elkészítse harmadik jelentését, amelynek címe Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) – mondta el a tegnapi sajtótájékoztatón Borboly Csaba. Tizenegy ifjúsági szervezettel sikerült konzultálnia Csíkszeredában és Kolozsváron, nemzetközi szinten pedig Brüsszelben hat intézmény képviselőjével egyeztetett öt alkalommal, és úgy véli, az egyik legnagyobb eredményt produkálni képes jelentés lesz a mostani.
Csák László megjegyezte, az ifjúságpolitika (ellentétben az agrár- vagy az energetikai politikával) nem az Unió általános kérdésköre, az ifjúság témájával eddig nem foglalkoztak közvetlenül, a jelentésben pedig rámutattak arra, hogy aktív, konkrét szerepvállalásra van szükség. Hozzátette, ahhoz, hogy a jelentést elfogadják, nemcsak a regionális érdekeket, hanem a politikai szempontokat is figyelembe kellett venni.
A jelentés szorgalmazza az egységes európai Ifjúsági Alapcsomag létrehozását, a fiatal családok helyzetére pedig külön felhívja a figyelmet, amellyel EU-s szinten kellene foglalkozni, hiszen egyre nagyobb kihívást jelent Európában a demográfiai helyzet, ami sürgős fellépést igényel. Sikerült továbbá olyan fogalmakat bevinni egy uniós véleménybe, amelytől eddig Brüsszel ódzkodott: család, kereszténység, kisebbségi sorban élő fiatalok, a Keletről Nyugatra elvándorolt fiatalok hazavonzása és a kisfalvak problémája – mondta Borboly. A szavazás során végül minden pontot elfogadtak, helyenként kompromisszumokkal.
Kiderült, a jelentés összeállításához összesen közel 20 ezer kilométert utaztak, és 9 találkozón vettek részt 17 intézmény 30 képviselőjével, 15 háttéranyagot olvastak át, 150 e-mailt írtak a témában és körülbelül 100 órát töltöttek munkával.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb