Ifjúsági lakást igényelhetnek

40

Ifjúsági lakást igényelhetnek fiatal családok Gyergyó­szent­mik­lóson, a polgármesteri hivatal a hét végéig fogadja az igényléseket. Jó hír a jelenlegi és jövendőbeli lakóknak, hogy csökkent a bérleti díj.

Ifjúsági lakás igényelhető olcsóbban. Jó hír a bérlőknek Fotó: Nagy Levente

Július 15-ig nyújthatják be igény­léseiket azok a személyek, családok, akik ifjúsági lakást szeretnének bérelni – írja közleményben a gyer­gyó­szent­mik­ló­si polgármesteri hivatal.
Az igénylő nem lehet idősebb 35 évnél, gyergyószentmiklósi lakhellyel és állandó jövedelemmel kell rendelkeznie. A polgármesteri hivatal ügyfélfogadójában lehet benyújtani az igénylési dossziét, amelynek tartalmaznia kell a személyazonossági igazolványok másolatát, kiskorú esetében a születési bizonyítvány másolatát, a jövedelmet igazoló iratot, a legmagasabb iskolai végzettséget tanúsító iratot és az igénylő elérhetőségét. A kéréseket az erre kinevezett bizottság bírálja el és pontozza, majd ezt követően a tanácstestület szavazatával jóváhagyja a pontozás szerinti jogosultsági sorrendet. Az év folyamán ürülő lakásokat ezen sorrend szerint osztják szét. Jelenleg is több lakás vár új bérlőre.
A bérleti díjak többször változtak az elmúlt időszakban. Tavaly ősszel újraszámolták a fizetni valót minden bérlő esetében. A családok egy főre eső jövedelmét is figyelembe vették a számításnál, így a legalacsonyabb bér 195,37 lej, a legmagasabb pedig 299,57 lej lett, míg korábban 106 lejt fizettek az egyszobás lakást bérlők, illetve 155 lejt a kétszobás lakást bérlők – több család esetében közel kétszeresére nőtt a fizetnivaló. A megemelt bérek azonban alig több mint fél évig tartottak, ugyanis a kormány úgy döntött, hogy csökkenti a díjakat a kisjövedelmű családok esetében. Új számítás lépett érvénybe, így júniustól a gyergyószentmiklósi bérlőknek is újraszámolták a béreket, és ismét a korábbi díjakhoz hasonló összegeket kell fizetniük a lakóknak. Erről a júniusi díjak fizetésekor értesítették az érintetteket.
A városháza egyébként felhívja a figyelmet, hogy aki elmarad a bér kifizetésével, az kamatra számíthat, háromhavi tartozás esetén pedig már felszólítást is küldenek a hátralék törlesztésére. Ha ennek nem tesz eleget a bérlő, jogi eljárás indul, ami akár kilakoltatáshoz is vezethet. Volt már példa rá Gyergyószentmiklóson, hogy a bérlőknek adósság miatt kellett kiköltözniük az ifjúsági tömbházból.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.