Idén is színvonalasnak ígérkezik – Nyeregben a lovas ünnep

31

Hetven különböző programponttal készülnek a X. Székelyföldi Lovas Ünnepre, ahol összesen 300-400 fellépőt tekinthetnek meg az érdeklődők – mutattak rá tegnap a szervezők. A gyergyószentmiklósi rendezvényt szeptember 2-án és 3-án tartják, a főszervező Krigel Sport Klub vezetője, Bajkó Tibor pedig hangsúlyozta: közös összefogás eredménye mindez, hisz a helyi és a megyei, ugyanakkor az összes gyergyószéki önkormányzat, sőt néhány fel­csíki községvezetés is hozzájárult a rendezvény létrejöttéhez. A tájékoztatón elhangzott: a megye legjelentősebb lovas rendezvényének számító esemény többek között azért is fontos, mert a gyökereinkhez nyúlik vissza, ugyanakkor a gyermekek körében is népszerűsíti a lovas tevékenységeket.

Összefogással valósul meg. Egyre népszerűbb rendezvény Fotó: Kertész László

Olyan produkciókat hoznak vissza idén a Székelyföldi Lovas Ünnep repertoárjába, amelyek korábban igencsak népszerűnek bizonyultak a kilátogatók körében – mutatott rá Bajkó Tibor. Idén is lesznek lovaskaszkadőrök, akik a korábbinál is látványosabb bemutatóval készülnek; újra lesz kutyakiállítás, amelyre egyelőre nem jelentkeznek olyan mértékben, mint amire a szervezők számítottak; nem marad el a polgármesterek csatája sem; lesz bábszínház is, ráadásul idén egy western-show-t is megtekinthetnek majd az érdeklődők.
Bajkó Tibor kifejtette: a rendezvény célja nem változott a korábbi évekhez képest: igyekeznek kiragadni az érdeklődőket a virtuális világból, ugyanakkor már az elmúlt években is egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a gyermekek és a fiatalok megszólítására, ezt a szokást pedig idén is folytatják. A lovas sportok témájánál maradva, a főszervező mindezek mellett – a népszerű fogathajtó versenyek leegyszerűsített formájaként – a díjugrató, a terep- és a hagyományőrző versenyeket emelte ki, mondván, költséghatékonyabbak és fenntarthatók.

Jó lehetőség a lovasturizmus
– Egyre inkább nagyhatalommá válunk lovasturizmusban – jegyezte meg Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, majd hozzátette: jó az, ha az embereket sikerül visszanevelni a ló szeretetére. A megyeelnök a gyermekek bevonását is pozitívumként emelte ki. Borboly rámutatott: több hosszú távú elképzelésre van szükség a lovas élet fellendítésének céljából, ebben pedig kiemelkedő szerepe van a gyergyószentmiklósi rendezvénynek. Hozzáfűzte, a magyar kormány támogatásával elindított lovardaépítő program is ezt a célt szolgálja, és mint közölte, többet kellene áldozni a lovas sportokra.
– Létre kellene hozni a településeken az úgynevezett lovas alapot, mivel ez is költséges tevékenység, amelyet így hozzáférhetőbbé lehetne tenni – javasolta, majd Kassay Péter megyei tanácsos és Barabás Csaba kabinetvezető méltatta a Székelyföldi Lovas Ünnepet.
Gyergyószentmiklós alpolgármestere, György István a szervezőcsapat munkáját dicsérte, kie­melve: a városvezetésnél is prioritást élvezett a rendezvény.
– Értékes és örvendetes, hogy a fapadosnak mondható önkormányzati munka mellett van egy profi szervezőcsapat, amely igazi közösségi ünnepet teremtő rendezvényt hoz létre a városban – fogalmazott.
Az esemény részleteiről a Székelyföldi Lovas Ünnep Facebook-oldalán olvashatnak érdekes és hasznos információkat az érdeklődők.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.