Idén is rászorulóknak gyűjtenek

36

Óriásterméseket keresnek és adományt gyűjtenek az idei őszi gazdanapi sokadalom alkalmával Gyergyószentmiklóson. Szombaton sokféle program várja majd az érdeklődőket a városi piacon és környékén.

Tavaly elfogyott a túrós puliszka. Idén még nagyobb adag készül Fotó: Nagy Levente

Az elmúlt években népszerű Őszi Gazdanapi Sokadalmat és Nagyvásárt idén is megszervezi Gyergyószentmiklós önkormányzata és a művelődési központ. Szombaton a városi piac környéke ad majd otthont a programoknak. A Meszesek utcában helyi termelők kínálják portékájukat, a 10 órától kezdődő megnyitót követően az előadósátorban Simonfi Ildikó, a Székely Konyha munkatársa Befőzés, tartósítás címmel tart előadást, ezt követően pedig Ferencz Lehel kertészmérnök a talajművelés, talajjavítás és talajgazdálkodás terén ad hasznos tanácsokat.
A rendezvény helyszínén nevezhetnek a kistermelők, háziasszonyok, hobbiszakácsok a Kam­ramustrára. Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, a Szabadtűzi Lovagrend és a Székely Konyha szerkesztőségének tagjaiból álló szakmai zsűri értékeli majd a benevezett zakuszkákat, lekvárokat és savanyúságokat. Gyógynövény-felismerő vetélkedő is lesz, délig fogadják az érdeklődőket. Kiderül az is, idén kinél termett a legnagyobb zöldség, gyümölcs, 11 óráig jegyzik az óriásterméseket. A győztesek neve ezúttal is bekerül a Gyergyószentmiklósi Nagy Gazdakönyvbe.
A termények 13 óráig közszemlén tekinthetők meg, tulajdonosaik ezt követően elvihetik vagy akár fel is ajánlhatják a Terményszekérbe, amely idén a Szent Márton Alapítvány által működtetett Szeretetkonyha javára gyűjti az adományokat. 8 és 14 óra között bárki adakozhat zöldséget, gyümölcsöt, tartós élelmiszert, hozzájárulva a rászorulók étkeztetéséhez. Idén is készül túrós puliszka, amit a tavalyinál is nagyobbra terveznek, hogy mindenkinek jusson, aki kér. A polgármesteri hivatal felhívja a figyelmet, hogy a rendezvény ideje alatt forgalomkorlátozásra számíthatnak az autósok a piac környékén. A szervezők arra biztatják a gyergyóiakat, vegyenek részt a nagyvásáron, kapcsolódjanak be a programokba, hiszen a szórakozás mellett hasznos információkat szerezhetnek, s helyi termelőktől vásárolhatnak garantáltan jó minőségű termékeket, zöldséget, gyümölcsöt.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.