Idén is erősítenék a város virágos arculatát

22

A polgármesteri hivatal idén is gondoskodik arról, hogy szó szerint is virágozzék a város. A szándék, a cél nem változott, de idén több, a program javát szolgáló újdonsággal is készültek a szervezők.

Jól látható helyre kell ültetni az ingyen kapott töveket. Városimázs

Negyedik alkalommal hirdeti meg a Virágos Szé­kely­udvarhely elnevezésű programot Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A szándék: szebbé, hangulatosabbá és szó szerint virágosabbá váljék a város, és mindez a közösség, a lakosság bevonásával történjen. Az előző akciók sikerességét bizonyítja, hogy tavaly már több mint 500 személy és intézmény kapcsolódott be a programba, azaz regisztrált és kapott összesen 12 500 tő ültetőcserepes egynyári virágot, illetve futómuskátlit. A tapasztalatokat összegezve a program javát szolgáló néhány újításról tájékoztatott Bölöni Ildikó programfelelős, a hivatal rendezvényszervező irodájának munkatársa.
– Szeretnénk, hogy valóban jól látható helyre, utcafrontra nyíló erkélyekre, ablakokba kerüljenek a kiosztott virágok, ezért bevezettünk egy olyan kritériumrendszert, hogy a város forgalmasabb utcáinak, sugárútjainak lakói részesüljenek elsősorban ebben a programban. A regisztrációs űrlap, amely elektronikus formában is letölthető lesz mától a www.varoshaza.ro oldalról, illetve elvihető a hivatalból, az érintett utcák névsorát is tartalmazza. Azok a személyek, akik emiatt nem részesülnek az ingyen elvihető virágokból, nem feltétlenül esnek a programon kívülre, hiszen a vetélkedőbe, azaz a virágos kertek, erkélyek, illetve ablakok elnevezésű versenybe külön kategóriát hoztuk létre a számukra. Érdemes lesz nekik is benevezni a fényképekkel, hiszen mindegyik kategóriában kiosztjuk az 1000, 500, illetve 300 lej értékű, virágra beváltható utalványokat. S ha már utalványról esik szó, mondanám azt is, hogy idén nem mi számoljuk le egyenként a 9+9 virágmennyiséget, ahogy eddig tettük a városháza belső udvarán, hanem ennek megfelelő értékben ugyancsak utalványt nyújtunk át a regisztrálóknak. Így a magánszemélyek 50 lejes, az intézmények, szervezetek, illetve lakószövetségek 100 lejes utalványt fognak tőlünk kapni, amelyeket az idén 10. jubileumát ülő dísznövény-kiállítás helyszínén, a Városi Parkban lehet beváltani, a kiállítás első két napján, május 11–12-én. Bízom abban, hogy ezáltal sokkal elegánsabb lesz a kiosztás, ugyanakkor szakszerű virágápolási tanácsokat is kaphatnak a növények kapcsán a regisztrált igénylők. És nem mellékesen meglesz a választás szabadsága is, vagyis egy lakószövetség az egynyári virágok helyett évelő virágot, díszcserjét is választhat, nyilván az értéknek megfelelően – részletezte a módosításokat Bölöni Ildikó.
A Virágos Székelyudvarhely program záróakkordja, azaz a ve­télkedő eredményhirdetése – akár­csak a korábbi években – az au­gusz­tus 20-i Szent István-napi ünnepségre lesz idén is időzítve.
– A program tehát ma rajtol, jelentkezni e hónap végéig lehet. Érdemes annak is bekapcsolódni a vetélkedőbe, aki a jelentkezési feltételek miatt nem részesül a kiosztott virágokból, mert ha pompás és kreatív virágoskertet, teraszt alakítanak ki önerőből, még inkább megérdemli az elismerést – mondta a programfelelős.
A Virágos Székelyudvarhely 2014-ben indult, ötletgazdája Pécsi-Kolumbán Imola önkormányzati tanácsos volt. Az első évben 10 ezernél kevesebb, második évben 11 ezer, tavaly már
12 500 ültetőcserepes virágot osztottak ki. Ezt a mennyiséget ebben az évben is tartani, illetve növelni akarják a szervezők. A programra 20 ezer lejt különített el az udvarhelyi önkormányzat a város költségvetéséből.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.