Idén 50 százalékkal többen jelentkeztek

Túljelentkezés van a csíkszeredai Sapientia egyetem Könyvelés és gazdálkodási informatika, illetve a Gazdasági informatika szakjain – tájékoztatott a felsőfokú oktatási intézmény. „Az a célunk, hogy a meghirdetett tandíjmentes helyeket betöltsék a diákok, hiszen az egyetem nem profitorientált intézmény. A nyári felvételit követően üresen maradt ingyenes helyeket ősszel újra meghirdetjük” – mondta Csíki Adél PR-felelős.

A tandíjmentes helyek betöltése a cél. Nem profitorientáltak Fotó: László Róbert

A tandíjmentes helyek betöltése a cél. Nem profitorientáltak Fotó: László Róbert

A Könyvelés és gazdálkodási informatika és Gazdasági informatika szakokon kívül idén sokan jelentkeztek a csíkszeredai Sapientia egyetem Élelmiszeripari mérnökképzésére, a Kommunikáció és közkapcsolatok mesteri szakára, illetve nagyobb érdeklődést mutattak a felvételizők a Román nyelv és irodalom – Angol nyelv és irodalom szak, a Szociológia szak és Turisztikai mérnök-menedzserképzések iránt is. A felsőfokú oktatási intézmény vezetősége szerint a diákok céltudatosan választottak az egyetem által kínált képzések közül, a nyári felvételin ugyanakkor 50 százalékkal jelentkeztek többen, mint tavaly.
– Ennek oka az lehet, hogy idén Hargita és Kovászna megyében jobbak az érettségi eredmények – tette hozzá Csíki Adél.
A felvételi beiratkozást követően ma a gazdasági képzésre iratkozókat leszámítva a jelentkezők felvételi vizsgát tesznek, ami lehet írásbeli vagy egy pályaalkalmassági interjú, szóbeli meghallgatás. A végleges eredményeket várhatóan holnap délután 2 óra után az egyetem honlapján (www.csik.sapientia.ro) és az egyetem épületében kifüggesztve is megtalálják a diákok.
– A tandíjas helyektől sem kell megijedni, hiszen az éves tandíj csupán 250 euró az alapképzésen, ami töredéke a más egyetemeken érvényes tandíjaknak – mondta a PR-felelős. Az intézmény a Vezetés és szervezés mesterképzés, valamint az Alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy mesterképzés esetében augusztus 22–26. között várja az iratkozókat, illetve ugyanebben az időszakban lehet jelentkezni a Fordító és tolmács mesteri szakon fennmaradó helyekre.
A többi képzés esetében az őszi felvételi időszak szeptember 5–9. között lesz.

Pál Bíborka