Idegenek, idegenség

11

A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke és Társadalomtudományi Tanszéke rangos nemzetközi szakmai támogatással Idegen–Străinul–Stranger címmel nemzetközi, háromnyelvű konferenciát szervez Csíkszeredában ma és holnap. Az előadássorozatot ma reggel 9 órakor nyitják meg.

A magyarországi és romániai előadókon túl neves amerikai, bolgár, holland, horvát, japán, norvég, olasz, svéd, szerb, szlovák, török egyetemek kutatói jelentkeztek, összesen 115-en.
Az idegenekről, az idegenségről, az idegenek nyelvéről vagy világáról olyan diskurzusok születtek és születnek, amelyek többnyire az egyes kulturális vagy nyelvi közösséggel érintkező, abba bekerülő, azt felforgató, azt (kívülről vagy belülről) megtámadó, azt segítő, azzal békésen megférő, attól eltávolodó, elidegenedő egyének, csoportok, közösségek, hatalmak – sokszor titokzatos, érthetetlen, mások – hitt, észlelt, tudott sztereotipikus gonoszságáról vagy jóindulatáról szólnak.
A konferencia a magyar, román és az európai kultúrában jelen lévő, vagy az egyetemes kultúrát átitató, a magyarságot is érintő idegendiskurzusokat, azok társadalmi beágyazottságát, keletkezésük körülményeit, motivációit (gazdasági, politikai, pszichológiai magyarázó faktorait), szimbolikáját vizsgálja.
Az előadások tervezett témái között szerepel majd az idegen mint kisebbség, mint többség, mint belső és külső elnyomó, felforgató, szétzüllesztő; az idegen mint ellenség és mint segítő; az idegen nyelve, nyelvei; az ismeretlen idegen, a mi idegenünk; mi, az idegenek az idegen világban; az idegen a néphagyományban; az idegen képe az irodalomban, a filmben. De a migráció témája is terítékre kerül: a vándorló, a menekülő, a járványterjesztő, a terrorista, a gazdasági bevándorló, az ingyenélő, a megszálló, a keleti, az afrikai, az európai idegen.
A témakör megvitatása antropológiai, kommunikációelméleti, irodalmi, nyelvészeti, szociológiai és interdiszciplináris szempontokból történik. A kész tanulmányokat a Sapientia tudományos folyóiratában és kötetekben megjelentetik később.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.