Idéntől három városban az Ezüst Akadémia

102

Idén három helyszínen – Csíkszereda és Kézdivásárhely után Sepsiszentgyörgyön is – elindul a Sapientia–EMTE ötven fölöttieknek szóló Ezüst Akadémia Oktatási programja. Az iratkozást szeptember 14-én nyitja meg a felsőfokú oktatási intézmény és a helyek betöltésével zárul a jelentkezés. Csíkszeredában az előző években megszokott módon összesen 580 személy vehet részt a programban.

Sajtótájékoztató a Sapientián. Társadalmi jelenlét Fotó: László F. Csaba

Népszerű, az ötven fölöttiek által közkedvelt oktatási programként ho­nosodott meg a köztudatban a csík­szeredai Sapientia egyetem által három évvel ezelőtt elindított Ezüst Akadémia. Az elmúlt tanévekben maximális létszámmal és visszatérő hallgatókkal működött az előadássorozatokból álló akadémia, az egyetem által készített kisfilmből, amelyet tegnap a sajtó képviselőinek is bemutatott az intézmény az is kiderül, hogy az „idős diákok” színvonalas és érdekes előadókkal, témákkal találkoztak a számukra összeállított programban.
– Mindkét évben részt vettem az előadásokon, még a helyem is ugyanaz a teremben. Jót tesz a felfrissülés – hallhattuk a kisfilmben az egyik hallgató véleményét.
Az Ezüst Akadémiára a csíkszeredai egyetem portáján található jelentkezési űrlapon, illetve online, a www.csik.sapientia.ro oldalon feltöltött jelentkezési lapon regisztrálhatnak az érdeklődők.
– Fontos, hogy a jelentkezők tudják: a regisztrálás sorrendjében vesszük fel őket a programba, amikor pedig az 580-as hely betelik, zároljuk a jelentkezést. Azt javaslom tehát, hogy minél előbb iratkozzanak be az érdeklődők, a jelentkezést csütörtökön indítjuk – tudtuk meg Csíki Adél PR-felelőstől.
Az akadémia programjában tizennégy előadás szerepel, ezek között pszichológiai, gazdasági, történelmi, jogi témák is teret kapnak. Az előadásokat két csoportban szervezi meg az egyetem, mindkettő szerda délutánonként, de különböző időpontban, 14 és 17 órától kezdődik majd.
Dr. Lázár Ede dékán szerint az egyetem számára fontos célkitűzés, hogy a társadalmi rétegek minél szélesebb körét megszólítsa az intézmény, része legyen a székelyföldiek életének, s ennek a jelenlétnek jó példája az Ezüst Akadémia.
A felsőoktatási intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján a dékán arról is beszámolt, hogy idén a tavalyinál is nagyobb érdeklődéssel fordultak a frissen végzett középiskolások az egyetem által kínált alapképzések felé.
– Ez számokban azt jelenti, hogy míg tavaly 364-en, idén 385-en választották továbbtanulási helyszínként a csíkszeredai Sapientia egyetemet. Aminek pedig külön örülünk: azt tapasztaljuk, hogy egyre tudatosabb, a szakokat céltudatosan kiválasztó diákok jönnek hozzánk – mondta a dékán.
Dr. Lázár Ede szerint az alapképzést végző diákok többsége kihasználja az egyetem mesterképzésben nyújtott lehetőségeit is, az ötéves tanulmányi időszak után pedig a fiatalok közül egyre többen tudnak sikeresen elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Dr. Pap Levente dékán­helyettes elmondta, hogy az sem ritka, hogy bukaresti multinacionális vállalatok veszik fel a kapcsolatot a csíkszeredai egyetemmel, hogy itt végző, a magyar nyelvet is beszélő munkatársakat keressenek.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek