Idén is élményt ígér a Székelyföldi Lovas Ünnep

76

Büszkének kell lenni erre a rendezvényre – hangzott el a X. Szé­kelyföldi Lovas Ünnepet megelőző sajtótájékoztatón, tegnap délelőtt. A korábbi évekhez hasonlóan, a szeptember 2–3-i rangos eseménynek ezúttal is a gyergyószentmiklósi lovaspálya szolgál helyszínéül, az érdeklődők pedig hetven különböző programpont közül válogathatnak kedvükre. A főszervező Krigel Sport Klub vezetője, Bajkó Tibor többek között a komoly biztonsági felügyeletre hívta fel a figyelmet, emellett elhangzott: számos visszatérő fellépője is van a rendezvénynek.

Készülnek a rendezvény megnyitójára. Jubileum Fotók: Kertész László

Tegnapi ottjártunkkor is javában zajlottak az előkészületek a gyergyó­szent­miklósi lovaspályán, hisz mint megszokhattuk, a helyszín is fel kell nőjön a rendezvény színvonalához, és kifogástalan állapotban kell várja a látogatókat.
Idén hiányoznak majd az ünnep kabalái – Marcit és Mancit egy mackó váltja fel, amit Bajkó Tibor azzal indokolt, hogy mivel a megyében az erőviszonyok kezdenek megfordulni, úgy fest, hogy a maci elkergette az eddigi kabalafigurákat. A zászlókat is épp akkor helyezték el, információink szerint pedig már az a kecske is javában edz, amelyet el kell majd kapni az egyik vetélkedőn.
Bajkó a biztonsági intézkedésekre hívta fel a figyelmet közlendőjében, mondván a szervezőcsapat által biztosított szakemberek munkáját már tavaly is nagyban segítette a helyi rendőrség, és vélhetően idén is megkapják ezt a segítséget.

Gazdag kínálat
Ami a különböző programpontokat illeti, szombat reggel kutyakiállítással és fajtabemutatóval kezdődik a rendezvény, később a visszatérő Pászka Lehel és csapata idén egy teljesen új felállásban érkezik, Hamza Viktória ezúttal is a szabadidomítás művészetével igyekszik elkápráztatni a nagyérdeműt, de a néhány éves szünet után, idén újra lesz csikós bemutató, a lovas kaszkadőrök pedig két produkcióval is előrukkolnak. Újra összemérik tudásukat a polgármesterek, de úgynevezett vicces hajtás, továbbá rönkhúzó és juhnyíró verseny is lesz.
Bajkó Tibor felesége, Bajkó Ildikó a program ismertetésénél elmondta, a meghirdetett rajzpályázatra 133 gyermek jelentkezett, akik az elért eredménytől függetlenül, mindnyájan ajándékcsomagot kapnak.

Szerepvállalás a turisztikai kínálatban
– Azt hiszem, mind a helyi, mind a megyei önkormányzat jó lóra tett, amikor a rendezvény mellé állt – fogalmazott Nagy Zoltán, Gyer­gyó­szentmiklós polgármestere.
Úgy véli, az esemény éppen most ugrott át egy lécet, hisz idén már a magyar kormány is kiemelt rendezvényként támogatja a lovas ünnepet. Nagy hozzátette, a lovas ünnep volt az első, ahol – politikai hovatartozástól függetlenül – megvalósították a térségi összefogást, a tízévnyi munka eredményét figyelembe véve pedig tovább kell lépni, és arra törekedni, hogy mindez aktív szerepet vállaljon a térség turisztikai kínálatában.
Ugyanerre a lehetőségre tért ki Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, Lukács Zoltán Levente is, aki a társadalmi haszon mellett, a rendezvény gazdasági hozadékáról beszélt, amely – elmondása szerint – a város, ezáltal pedig a megye arculatára is pozitív hatással van. Az igazgató rámutatott, a rendezvényt a magyar külhoni, illetve a székelyföldi értéktárban is részvételre kezdeményezik.
Barabás Csaba, a megyei tanács kabinetvezetője hangsúlyozta: büszkének kell lenni a Székelyföldi Lovas Ünnepre, majd a rendezvény magas színvonalára tért ki, mondván, jó látni, hogy a szervezők mennyire tartalmas programot kínálnak a látogatóknak, vendégeknek.
A X. Székelyföldi Lovas Ünnep teljes programja elérhető többek között a rendezvény Facebook-oldalán.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.