Homoródmente Népviseletben IV.

41

Városfalván tartják a Homoród-mente Népviseletben IV. elnevezésű rendezvényt a magyar kormány által létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében – tudtuk meg a kezdeményezést évekkel ezelőtt Lövétén elindító Mihály János történésztől.

Évente sokan vesznek részt a népviseleti parádén. Értékőrzés Fotó: Simó Márton

Az idén a Nagy-Homoród völgyében fekvő Homo­ród­szentmárton községhez tartozó Városfalván tartják a Ho­mo­ródmente Népviseletben IV. rendezvényt, amelynek főszervezője a magyar kormány által létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI). Társszervező a Városfalva Egyesület, partner Ho­moródszentmárton Község Önkor­mányzata – tudtuk meg Mihály János történésztől, az NSKI munkatársától, aki a rendezvénysorozat ötletgazdája, a programot még a Hargita Megyei Ha­gyományőrzési Forrásközpont munkatársaként, Har­gita Megye Tanácsa támogatásával indította útjára Lövétén.
Mivel a városfalvi unitárius templom a felújítási munkálatok miatt nem használható, ezért az öku­menikus istentiszteletet Ho­mo­ród­szentpálon tartják.
Szeptember 16-án, szombaton reggel tíz órától kezdődik a regisztráció a szentpáli templomkertben, ahol az érkező vendégeket és a népviseletbe öltözött részt vevő csoportokat kaláccsal és pálinkával várják. Az érdeklődők itt belelapozhatnak a harmadik alkalommal napvilágot látott Homoródmente című alkalmi lapba is.
Ezt követően (fél tizenegytől) a vendégek és a népviseletes csoportok a szentpáli unitárius templomban ünnepélyes ökumenikus istentiszteleten vesznek részt. Az istentiszteletet Lőrinczi László-Botond városfalvi unitárius lelkész, Both Dávid homoródkarácsonyfalvi római katolikus plébános és Fülöp Szabolcs dályai református lelkész celebrálja.
Az istentisztelet után a rendezvény Városfalván folytatódik koszorúzással, a szabadságért és a hazáért elesettek emlékhelyén. Ezt követi a népviseletbe öltözött csoportok felvonulása, majd a Kovács István Művelődési Házban zajlik az ünnepélyes megnyitó. Az egybegyűlteket Jakab Attila polgármester köszönti, beszédet mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője. Az ünnepélyes megnyitót az Őseink viseletben című archív fotótárlat – amelynek anyagát a község falvaiban gyűjtötték a szervezők, a digitális feldolgozást és nagyítást pedig Balázs Ödön fotográfus végezte –, illetve a Kárpát-medencei népviseletek című kiállítás megnyitása követi, a tárlatot a jászberényi Csángó Fesztivál Alapítvány és munkatársai, Papp Imre és Péterbencze Anikó jóvoltából tekintheti meg a közönség.
Ezt követően kezdődik a már hagyományos népviselet-bemutató. A rendezvény, amelyre 25 település kapott meghívást, kulturális műsorral zárul, amelyen fellép többek között a helyi Csillagvirág gyermektánccsoport, Gábos Berci huszár, Sorbán Enikő népdalénekes, Csáka Csaba, Nagy Csilla diákok, valamint a György László kultúrigazgató vezette szentegyházi népviseletes csoport is. Muzsikál az abásfalvi cigányzenekar. A szervezők a művelődési ház melletti kertben népi gyermekjátékok tanulását is biztosítják a rendezvény alatt a gyermekek számára, András Andrea néprajzkutató és Csepregi Eszter óvónő vezetésével.
A közösségépítő, hagyományt ápoló és értékmentő rendezvényre autóbusz indul Kápol­nás­falu–Szentegyháza–Lö­vé­te–Ho­mo­ród­almás–Ho­mo­ród­ka­rá­csony­fal­va–Oklánd–Ho­mo­ród­szent­pál–Városfalva útvonalon. Az indulási idő reggel 8.30, hazaindulás 17.00 óra.
A rendezvénnyel és a szállítással kapcsolatosan a 0743–039231 és a 0746–281013-os telefonszámokon (Jakab Lázárnál és Mihály Jánosnál) lehet érdeklődni.

Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.