Holnap kezdődik Csíkszék legédesebb fesztiválja

71

Pénteken és szombaton is bemutatókra, fajtamézkóstolókkal egybekötött ismeretterjesztő előadásokra várják a méhészet és méhészeti termékek iránt érdeklődőket a Csíkszéki Mézlovagok. A Csíkszéki Mézfesztiválon az is kiderül, hogy napi 1-2 kanál méz elfogyasztása mire lenne elegendő.

Mézkóstolók egy korábbi mézfesztiválon. Hétvégén ismét méhészstandok foglalják el a Szabadság teret Fotó: Domján Levente

Mézfesztiválra készülnek e hétvégén a csíkszéki méhészek. A kétnapos rendezvényt – akárcsak a korábbi esztendőkben – ezúttal is a Szabadság téren, a csíkszeredai hagyományos élelmiszer- és kézművestermékek őszi vásárának keretében tartják – tájékoztatta lapunkat Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke.
A térségbeli méhészek, illetve a Csíkszéki Mézlovagrend tagjainak éves legnagyobb ünnepe már pénteken kezdetét veszi: a méhészeti termékek vásárát 10 órakor a mézlovagok felvonulása teszi ünnepélyesebbé, amit a nap folyamán a méhészek bemutatkozása, a különböző fajtamézek, méhészeti termékek ismertetése követ. A vásárra érkező méhészeknek 18 standot biztosítanak a szervezők. A méhészeti rendezvény ceremóniamesteri szerepét Fodor Levente vállalta, az eseményt pedig a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, illetve Csíkszereda Polgármesteri Hivatala is támogatja.

Gazdag programválaszték
Az immár hagyományossá vált mézszentelési szentmisére szombaton negyed 11-től a Millenniumi-templomban kerül sor, ahol Solymosi Alpár méhészkedéssel foglalkozó unitárius lelkész is felszólal. A méhészekre és tevékenységükre áldást kérő szentmisére Magyarországról a zalaegerszegi, a székesfehérvári, a bajai, a berettyóújfalvi, a gyulai, illetve Vajdaságból a temerini méhészegyesületek, mézlovagrendek kül­döttségeit is várják. A Szabadság téren a mézkóstoláson kívül kézműves-foglalkozásokra – többek közt viaszöntésre –, néptáncegyüttesek előadásaira, továbbá az óvodásoknak, kisiskolásoknak korábban meghirdetett rajzverseny díjazására várják a gyermekeket és szüleiket. A Hargita Megyei Művészeti Népiskola jóvoltából a gyermekek pénteken a kerámiázást, gyöngyszövést, illetve a fajátékkészítést is kipróbálhatják, míg a szombati vásár keretében a különböző hangszerekkel ismerkedhetnek, amihez a népiskola diákjainak örömzenélése is ösztönzőként szolgálhat. A kétnapos Csíkszéki Mézfesztivált és vásárt az esztendők alatt ugyancsak elmaradhatatlanná vált méhészbál zárja. A közös méhészünnep ezúttal viszont háromnaposra bővül: vasárnap ugyanis a csíkszéki mézlovagok és vendégeik Sepsiszentgyörgyön, az ottani mézlovagrend megalakulásának és lovagavatási ünnepélyén vesznek részt.
Lázár Tibor a Mézfesztivál gazdag programkínálata mellett azonban a rendezvényszervezés nehézségeibe is betekintést engedett.
– Valahol azt olvastam, hogy egy forradalmat könnyű kirobbantani és nehéz megállítani. A mézfesztivál esetében mi évről évre fordítva érezzük: nagyon nehéz volt elindítani, de könnyű volna megállítani. Ennek pedig egy oka van: az állandó pénzhiány. De a rendezvényre ettől függetlenül szükség van, hisz a mézfesztivál nemcsak mézeladásról szól, hanem a termelők és fogyasztók közvetlen találkozásáról, kapcsolatáról, az egymással szembeni bizalom építéséről – hangsúlyozta lapunknak a megyei méhészegyesület elnöke.

Több mézet kellene fogyasszunk
Lázár Tibor úgy véli, az őszi térségi mézfesztiválok – szeptemberben a gyergyószentmiklósi, e hétvégén a csíkszeredai, jövő hétvégén pedig a székelyudvarhelyi – kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a fogyasztók jobban megismerjék a méhészeti termékeket, a különböző fajtamézek, propoliszkészítmények, virágpo­rok, méhpempő és egyéb méhészeti készítmények egészségre gyakorolt hatását, étkezésben és egészségmegőrzésben betöltött szerepét, de arra is lehetőséget teremtenek, hogy a családok a téli mézszükségleteiket fedező mennyiségeket ne a nagyáruházakból, hanem közvetlenül a helyi termelőktől szerezzék be. A szakember amondó: ha Romániában a lakosság csak napi 1-2 kanál mézet fogyasztana az országban évente előállított 20-22 ezer tonnányi mézből, a méhészek egy kilogrammot sem lennének kénytelenek viszonteladóknak értékesíteni.
– Pedig csak napi 1-2 kanál mézről lenne szó. Épp ezért még szomorúbb az a tény, hogy Romániában sokan egy esztendő alatt még egy kanál mézet sem kóstolnak meg – tette hozzá, a hazai rendkívül alacsony, uniós viszonyításban sereghajtónak számító mézfogyasztási mutatóra utalva Lázár Tibor.

A napraforgó mentette meg az évet
Az idei méhészeti esztendő amúgy méztermelési szempontból jobb volt a tavalyinál, ami viszont annak tudatában, hogy 2016-os szezon az utóbbi ötven esztendő leggyengébb méhészeti éve volt, nem meglepő. A vándorméhészek esetében idén a repcéről közepesen, akácból a korai fagyok miatt gyengén vagy egyáltalán nem, a hársról említésre sem méltón, napraforgóról viszont kifejezetten eredményesen tudtak gyűjteni a méhcsaládok. A július második felében, augusztus elején bónuszt jelentő, harmatméznek nevezett csemegéből viszont idén sem pergethettek a méhészek.
– Idén gyakorlatilag csak a napraforgónak köszönhető, hogy a vándorméhészek nem veszteséggel zárják az évet – jegyezte meg a szakember.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.