Hiánypótló meséskönyv a kórházról

350

A gyermeknek gyakran okoz szorongást és félelmet az ismeretlen kórházi körülmény, a fehér orvosi köpeny, az orvosi eszközök, a fertőtlenítő szaga – ezt szeretné tompítani, illetve a kicsik szorongását feloldani Csikós Farkas Kata Lázálom Lilivel című könyve. A Kreatív Kiadó gondozásában megjelent meséskönyvet tegnap délután mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Fotók: László F. Csaba

Csikós Farkas Kata 2008-tól dolgozik asszisztensként a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán, volt tehát alkalma személyesen is megtapasztalni, hogy mit élnek át a gyermekek egy-egy orvosi vizsgálat, beavatkozás előtt.
– Sajnos nincs mindig elég idő ahhoz, hogy a gyermekeket felkészítsük a számukra idegen kórházi körülményekre, ezért sokan szorongva és félelemmel gondolnak a kórházra, az orvosra, az általa használt eszközökre – osztotta meg tapasztalatait a könyvbemutatón összegyűlt közönséggel dr. Törzsök Anikó gyermekgyógyász.


A könyv szerzője, aki egyébként háromgyermekes édesanya, fantáziáját és kézügyességét kihasználva megalkotta saját készítésű babáját, dr. Lilit, akinek a segítségével aztán izgalmas történeteket mesélt a kórház sürgősségi osztályára bekerült gyermekeknek, hogy félelmüket és szorongásukat enyhítse, csillapítsa.
– Az volt a tervem, hogy szórólapokat készítek dr. Lili meséivel, amit a kicsik kézbe vehetnek, ezt a gondolatomat szőtte tovább a Kreatív Kiadó és készítette el a mesekönyvet – tudtuk meg Csikós Farkas Katától.
A könyvbemutató második felében a szerző felolvasott, a könyv címadó történetét idézte meg a jelen lévő gyermekek előtt úgy, hogy közben a mesében elhangzott orvosi eszközöket is bemutatta. A Juventutti Alapítvánnyal közösen iskolai és óvodai programot is elindít, aminek szintén az a célja, hogy a gyermekek a korosztályuknak megfelelő ötvenperces foglalkozás keretében megismerkedjenek a kórházi eszközökkel.
– Hiánypótló ez a mesekönyv – szögezte le a gyerekgyógyász.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek