Helyi termelők nem, helyi árusok igen

A helyi termelők helyett a külföldi portékát kínáló árusok érdekeit védik az önkormányzati vezetők több Hargita megyei településen is – állítja lapunknak Sándor Zoltán csíkszentsimoni rózsatermesztő.


A kertész szakembernél a legutóbbi, Szentegyházán történt esete kapcsán telt be a pohár, miután szeptember elején a helyi egyházi rendezvényről a kisváros polgármestere a helyszínen tartózkodó öt virágárusból kettőt – a rózsáit kínáló Sándor Zoltánt, valamint a kardvirágot árusító fenyédi Gergely Mária Magdolnát a nem megfelelő helyjegy hiányára hivatkozva – a rendőrség segítségével kényszerített távozásra. A csíkszentsimoni kertész szerint pusztán csak azért, mert a két virágtermelő jelenléte sértette a helyi virágbolt-tulajdonosok érdekeit. Az esetről Sándor Zoltán hivatalos panaszlevélben számolt be a megyei tanács elnökének is. Hozzátette, hasonló érdek-összefonódás miatt kényszerült távozni idén nyáron már Kápolnásfaluból, tavaly pedig Csíkszentmártonból is: utóbbin a település alpolgármesterének közbenjárására vonták vissza a korábban kibocsátott virágárusítási engedélyt, mivel – Sándor állítása szerint – az érintett elöljáró felesége a községben virágboltot működtet. Szerinte mindezek az esetek nemcsak diszkriminatívak, hanem sértők is, mivel sajátos érdekek miatt kifejezetten a konkurensnek tekintett helyi termelők ellehetetlenítésére irányulnak.
– Bármely településre utazzam, minden alkalommal a helyi önkormányzattól kiváltott napi helyjegy birtokában értékesítem a virágaimat. 10 lejes helyjegyekről van szó, senki sem ezen akar spórolni. Paradox módon ahonnan el- vagy inkább kiutasítottak, mindenhol arra hivatkozva tették, hogy a helyi termelőket támogatják. Én csíkszentsimoni rózsatermesztőként helyi termelőnek érzem magamat nemcsak Csíkszeredában, Csíkszentmártonban, Ma­défalván és Szentegyházán, hanem Székelyföld valamennyi településén. Annál is inkább, mivel a székelyföldi virágüzletek kínálatának 98 százalékát Törökországból, Kínából, Dél-Amerikából és Közép-Afrikából származó virágok teszik ki. Úgy gondolom, joggal nevezhetem nemcsak helyi virágárusnak, hanem helyi virágtermelőnek is magamat. A kereskedőket márpedig igenis zavarja, hogy az ő 6-7 lejes áraikkal szemben én a vágott rózsáimért csak 3 lejt kérek – tette hozzá Sándor Zoltán.
Leszögezte: eseteinek nyilvánosságra hozatalában nem a bosszúállás vezérli. Pusztán arra szeretné a helyi döntéshozókat kérni, hogy változtassanak hozzáállásukon: a helyi termelőket ne zárják ki saját itthoni piacaikról.
– Ha tiltásokról van szó, ne hivatkozzunk folyamatosan Brüsszelre, ne hivatkozzunk Bukarestre. A helyi termelők boldogulásához és a helyi termékek térnyeréséhez gyakran az is elegendő lenne, ha itthon, Székelyföldön végre megtanulnánk tisztelni egymást – hangsúlyozta a csíkszentsimoni kertészet vezetője.

Domján Levente