Hatan indulnak a Spartan Race EB-re

Két nő és négy férfi indul a napokban a hétvégi Spartan Race Európa-bajnokságra. Az extrém terepfutás idei csúcsversenyét a hegyes-völgyes Andorrában rendezik. A versenyzők nem ismerik előre a pályát, de tapasztalatból már tudják: sok kemény kilométer, még több izgalmas akadály vár rájuk.

Udvarhelyiek egy magyarországi versenyen. Hatan mennek az EB-re Fotó: Spartan Race

A székelyudvarhelyi Feel Good csapatból hat személy utazik Andorrába, a szombati kontinensbajnokságra – tájékoztatott Ilyés Lóránt, a Sportegyesület vezetője. A Spartan Race a világ leghíresebb akadályfutó versenye, egy-egy megmérettetésen több ezren vesznek részt, és mindig nagyon nehéz terepviszonyok között rendezik meg. A „fílgúdosok” egy éve kezdtek el ilyen jellegű versenyekre járni, ezekért mindig át kellett lépniük a határt, mert Romániában még nem szerveztek Spartan Race-t.
– A tavaszi versenyeken sikerült kvalifikálnunk az Európa-bajnokságra, ami azt jelenti, hogy a választott futamban mindenképpen az elsők között kellett lennünk. Országos szinten nagyon nagy dolognak számít a kijutásunk, mert tulajdonképpen a mienk a legnagyobb közösség, amely részt vehet a rangos versenyen – mondta Ilyés Lóránt.
Ő maga az elit futamban, profi versenyzőkkel áll rajthoz szombaton, Balázsy Hajnalka, Kovács Zsuzsanna, Bara Hunor, László Szilárd és Nagy Csaba pedig a kompetitív korosztályos futamban vesz részt.

Futnak, másznak, sárban dagonyáznak
Az inkább katonai kiképzésre hasonlító akadályfutó verseny az Egyesült Államokból indult, és pár éve Európát is meghódította, már Magyarországon is szerveznek megmérettetéseket. A résztvevők terepen szaladnak több kilométert, és különböző – természetes, illetve mesterséges – akadályokat kell leküzdeniük, palánkot másznak, szögesdrót alatt kúsznak át, nehéz, 20-30 kg-os homokzsákokat cipelnek, kötélen kúsznak, sáron, vízen kelnek át, tüzet ugranak át stb. Természetesen az győz, aki a távot minél hamarabb teljesíti. Az átlagos versenyeken, az ún. open kategóriában még segíthetnek egymásnak a versenyzők, de az EB-n indulóknál ez már tilos. Idén, szeptember 16-án a spanyol–francia határon található Andorra ad otthont a látványos megmérettetésnek, amelynek hivatalos tájékoztatójából az is kiderül, hogy a Spartan Elit első helyezettjének jutalma 4000 euró.

Fejben is ott kell lenni
Ilyés Lóránt elmondta, hogy az elit kategóriában 20–28 km közötti távot kell leszaladni, az akadályok száma pedig meghaladja a 20-at. Azaz semmi sem biztos, a versenyzők előre nem ismerik a pálya jellegzetességeit, a kilométerek és az akadályok számát.
– 90 százalékával már bizonyára találkoztunk, de biztos lesznek újdonságok is – fogalmazott Ilyés.
A felkészülésben az alap a minél több terepfutás volt, és heti 2-3 óra kombinált erőedzést is végzett. A mentális felkészülés fontosságát is kiemelte a sportember, hiszen a Spartan Race nem szokványos verseny, amikor ismeretlen akadályokkal szembesül a versenyző, akkor fejben is „ott kell lenni”.
– Legkevesebb 3 óra kell a táv legyőzéséhez. Számíthatunk arra, hogy nagyon kemény lesz, de épp ezért szeretem. A váratlan kihívások kimozdítanak a komfortzónából, és ez pluszmotivációt jelent a sima terepfutással szemben – fogalmazott a Feel Good Sportegyesület vezetője.

Nőként az akadálypályán
A Spartan Race Európa-bajnokságon a nők külön versenyeznek. Balázsy Hajnalka és Kovács Zsuzsanna a kompetitív korcsportos mezőnyben áll rajthoz a hétvégén. Zsuzsát sikerült elérnünk, ő a 24–32 évesek korosztályában indul. A fiatal nő több mint 3 éve szalad rendszeresen.
– Az idei szezonban több versenyen is részt vettem, ez folyamatos felkészülést jelentett, a terepfutáson kívül funkcionális edzést is végzek – közölte Kovács Zsuzsanna.
Úgy tudja, hogy majdnem félszázan lesznek az ő kategóriájában, tehát komoly versenyre számít. A legyőzendő táv legkevesebb 21 kilométer lesz, 30-35 akadállyal.
– Szeretem a kihívásokat, szeretem kipróbálni magam, és ez a verseny még a gyermekkoromat is visszaidézi, amikor önfeledten dagonyáztunk a sárban – mondta mosolyogva Zsuzsa, majd hozzátette: a verseny vége mindig örömmel tölt el, büszkeséget, elégedettséget érzek. Pozitív visszajelzés, hogy képes vagyok megcsinálni, és ez az egész az önbizalom erősödéséhez vezet.

Asztalos Ágnes