Háromcentis hóréteg is kialakult

Téli útviszonyok között zajlott tegnap a közlekedés a megye magasabb pontjain átvezető szakaszokon. A kései havazás azoknak a sofőröknek okozott nehézséget, akik autóik gumiabroncsait már nyárira cserélték.

Hirtelen jött lehűlés. Szeszélyes időjárás Fotó: MTI / archív

Téli útviszonyok között zajlott a közlekedés a 12C országút Gyer­gyó­szent­mik­lós és Gyilkostó közötti szakaszán, a Bucsin-tető környékén, ahol ráadásul vihar is volt, valamint a 15-ös országúton Maroshévíz és Borszék között, ahol a hó vastagsága helyenként a három centimétert is elérte – nyilatkozta az Agerpresnek Adrian Pănescu, a prefektúra szóvivője.
Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője arról tájékoztatott, kaptak bejelentéseket arról, hogy egyes sofőrök, akik járművükön a téli gumiabroncsokat már nyárira cserélték, nehezebben közlekednek elsősorban a megye magasabban fekvő vidékein. Ezért azt tanácsolta azoknak, akiknek járművei nincsenek felkészítve az effajta időjárásra, ha megtehetik, ne induljanak útnak, ugyanis előfordulhat, hogy valahol elakadnak. Megjegyezte, megnövelték a járőröző rendőrök számát azokon a kockázatosabb területeken, ugyanakkor azt kéri a járművezetőktől, ne várjanak a rendőrökre, hanem figyeljék a meteorológiai előrejelzést, és kedvezőtlen időjárás esetén ne induljanak el.
Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) holnap 6 óráig adott ki narancssárga jelzésű riasztást az ország 12 megyéjében, ezek: Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeş, Vâlcea. Ebben az időszakban a Kárpátokban sűrű havazás várható, jelentős vastagságú hóréteg képződik majd és a szél 60–70 km/h, a hegygerinceken 80–90 km/h sebességgel is fújhat. A látótávolság jelentősen csökken. Ugyanezen időszakban Bukarest és harminc megye területén sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben kiadós csapadékra és erős szélre. Az ANM felhívja a figyelmet, hogy az évszakhoz képest nagyon hidegre fordul az idő az ország egész területén a következő napokban.

HN-információ