Hargita megyében a Magyar Állami Operaház: Csíkszeredában már nincs jegy

46

Korszerűsítés miatt másfél évre bezárt a budapesti Magyar Állami Operaház, de a munka folytatódik. Ennek jegyében erdélyi turnéra indul két darabjával, a Hunyadi Lászlóval és A víg özveggyel. Holnap este Csík­sze­re­dában, péntek este Szé­kely­udvarhelyen lépnek fel. A jegyeket árusító honlap szerint tegnap délutánra elfogytak a Csík­sze­redába szóló jegyek.

A magyar kormány támogatásával megvalósuló, Kárpát-Haza OperaTúra nevet viselő projekt első előadását tegnap Sepsiszentgyörgyön láthatta a közönség. A Hunyadi Lászlót holnap 19 órától mutatják be Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában, csütörtökön 19 órától pedig A víg özvegyen derülhet a nagyérdemű. Ugyanilyen sorrendben pénteken és szombaton – szintén 19 órától – a Székelyudvarhelyi Sportcsarnokban tekinthetik meg az előadásokat.
Amíg az intézmény épületében felújítás zajlik, addig 380 művész és technikai munkatárs – a Magyar Állami Operaház szólistái, a Magyar Nemzeti Balett, az Opera Zenekar, az Opera Kórus – kihasználja az alkalmat, 12 kamionnal és 9 autóbusszal útra kelt, hogy Erdélynek is megmutassa nagyszabású előadásait.
A turné nyolc állomásán két előadást mutatnak be: az első napon Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, a másodikon Ronald Hynd Lehár Ferenc világhírű operettjének zenéjére készített balettjét, A víg özvegyet. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója így méltatta a darabokat: „Olyan műveket viszünk, melyek nem spórolni igyekeznek a művészi tartalommal. Habár az Operaház alapítása 133 éve az összmagyarság egyetlen ilyen intézménye, sohasem járt még ezekben a városokban.”
A Hunyadi Lászlót 2012-ben mutatta be új rendezésben a Magyar Állami Operaház. A Kárpát-Haza OperaTúra turné keretén belül új felállásban tekinthető meg az előadás, kettős szereposztást alkalmaznak: a főbb szerepekben az opera vezető énekeseit – Miklósa Erika, Kolonits Klára –, míg mellékszerepekben megannyi erdélyi születésű művészt – Kiss B. Attila, Pataki Adorján, Kriszta Kinga – láthat és hallhat a közönség. A darab karmestere, Medveczky Ádám mellett a kolozsvári születésű Jankó Zsolt vezényel.
Lehár Ferenc A víg özvegy című népszerű operettje a brit Ronald Hynd koreográfus mintájára szabottan újdonságként számít, ugyanis nála korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra vinni.
A Kárpát-Haza OperaTúra erdélyi előadásaira 10 lejért jegyet válthatnak az érdeklődők, és operaházi ajándékcsomaggal is gazdagodhatnak, amiben könyv, DVD és CD is megtalálható. A jegyeket a www.bilete.ro oldalon vásárolhatják meg, a csíkszeredai előadásokra azonban tegnap elfogytak a jegyek. Székelyudvarhelyen az online jegyvásárlásban segítséget nyújt a Demokrácia Központ (Vár utca 4. szám).

Darvas Boróka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.