Hallgatni Aranyt

13

Nagyszerű dolog újat megtudni valami vagy valaki olyanról, akiről egyébként is illik többet tudnunk. Olykor-olykor némi szégyenérzet is belekeveredik ebbe a nagyszerűségbe, de hát egye fene, a felismerés öröme felülírja ezt. Laikusként sok mindent nem tudunk történelmünk nagyjairól, történelmünk eseményeiről. A különböző emlékévek egyik hozadéka, hogy akaratlanul is ráirányítják a figyelmünket egy-egy érdekességre. Ilyen például a Gulág-emlékév, vagy Arany János születésének 200 éves évfordulója.
Elárulok egy kulisszatitkot. A szülői ház fürdőszobájában általában ott hever egy-egy rejtvényfüzet, a megyei napilap legutóbbi számai is ott „hányódnak”, viszont kötelező módon ott találjuk a Toldi és a Toldi estéje kötetet. Mert van az úgy, hogy az ember meghallja a vécéről, hogy az alkoholista szomszéd megint bekérezkedett egy pohár pálinkáért, és ilyenkor jobb eltölteni az időt a fürdőszoba biztonságában. Valami hasznossal.
Engem éjszaka rám törő hosszas köhögés kergetett a minap otthon a fürdőbe: nem akartam a körülöttem alvókat felugatni, ezért „visszavonultam”. És mivel az internet elkerüli a helyiséget, úgy döntöttem, újraolvasom a Toldit. Nemcsak a Toldit, de összességében Arany Jánost sem olvastam kamaszkorom óta, el is felejtettem, mennyire zseniális költői képeket használ és mennyire élvezetesek a művei.
Aztán másnap a költő életéről olvasgattam kicsit. A megbízhatatlan, de azért szinte mindig kiindulópontnak számító Wikipédián évfordulós megemlékezésekből, innen-onnan. És ekkor jött a legnagyobb megdöbbenés számomra: Arany János nemcsak, hogy költeményei mellett zenét is szerzett, de többek között ő írta az Erdő mellett estvéledtem című ének dallamát is! Naponta elkongatja a dallamot a megyeháza órája, évek óta dalolgatom én is, és mégsem tudtam – nem is gondoltam volna! –, hogy a költészetéről és irodalomszervező munkásságáról ismert Arany János ennyire népszerű dallamot is komponált. Ez a felismerés átértelmezte számomra ezt a dalt, most már még inkább Aranyat ér!

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.