Hagyományos ételek versenyeznek

69

Nagyszabású gasztronómiai rendezvénysorozat házigazdája lesz december első hétvégéjén Gyer­gyószentmiklós. A városnapok részeként nyolcadik alkalommal tartják meg a Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt, kiegészülve sütemény- és kocsonyamustrával, valamint füstölt húsipari termékek is megmérettetnek. Emellett szakmai fórum is lesz, a honfoglaló magyarok ízvilágával ismerkedhetnek az érdeklődők.

Tavaly nagy sikere volt, idén újdonságokkal jelentkezik a főzőverseny

A Szent Miklós Napok számos programja mellett kiemelt hangsúlyt kap a gasztronómia, kibővül idén a disznótoros főzőverseny, de elő­rendezvénye is lesz, december elsején szakmai fórumot tartanak hazai és magyarországi mesterszakácsok, séfek részvételével. A Szabadtűzi Lovagrend Észak-székelyföldi Főkapitánysága szervezésében a Rozmaring étteremben tartandó előadás a magyar gasztronómia honfoglalás kori helyzetétől napjainkig kíséri nyomon a Kárpát-medencei kulinária fejlődését. Az érdeklődők ez alkalommal meg is kóstolhatják őseink egyik áldozati ételét.
A Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt több újdonsággal hirdették meg idén. Lesz például süteménymustra, disznótorhoz kap­csolódó süteményeket zsűriznek, valamint a füstölt húsipari termékek versenyébe is nevezni lehet. Benedek Árpád szervező elmondása szerint a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete ajánlotta fel, hogy értékelné az erdélyi füstölt termékeket, szalonnákat, kolbászokat.
Idén először hirdetik meg a Kocsonyamustrát is. Jánossy Alíz, a Hargita Népe gasztronómiai magazinja, a Székely Konyha felelős szerkesztője elmondta, az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend felajánlotta, hogy szívesen szélesítenék a disznótoros főzőverseny palettáját a Kocsonyamustrával, mely a frissen készült disznótoros termékek versenye, azoké, amelyeket nem lehet elkészíteni szabadtűzön, bográcsban, illetve időigényes az elkészítése. Friss véres-májas hurka, kocsonya, zsír és tepertő, illetve pástétomok, kenegetők kategóriákban lehet nevezni, egy-egy kiváló minősítést adnak a legjobb termékeknek, de díjazzák a sokszínűséget, a hagyományőrzést és a kreativitást is. Emellett a lovagrend útjára indít egy vándorkupát is, amit az a csapat nyerhet meg, amelyik részt vesz a főzőversenyen, benevez a Kocsonyamustrára és terméke elnyeri a kiváló minősítést, de megnyerheti magánszemély is, aki legalább két kategóriá­ban nevez a Kocsonyamustrán és egyik terméke kiváló minősítést kap. Jánossy megjegyezte, évszázadokra visszanyúló hagyománya van nálunk a disznóvágásnak, amit még az uniós törvénykezésekkel sem tudtak elrontani, hiszen mai napig december elején a falvakon a legtöbb családnál disznót vágnak, s a feldolgozás során rendszerint elkészülnek azok a termékek, amelyek 50–100 évvel ezelőtt is elkészültek. A Kocsonyamustra egyik nagy előnye, hogy otthon kell felkészülni rá, vagyis bárki viheti a véres-májas hurkáját, amit nemrég vágott disznóból készített, illetve a befőttesüvegben lévő pástétomát is. De disznóvágás nélkül is be lehet nevezni, ha otthon elkészítik a kocsonyát, kiolvasztják a zsírt, elhozzák a tepertőt, sőt az is benevezhet, aki a tavalyi száraz kolbászából készít egy jó szendvicskrémet.
A főzőversenyre előzetesen be kell jelentkezniük a csapatoknak, ezt november utolsó napjáig tehetik meg. A Kocsonyamustrára, valamint a füstölt termékek versenyére jövő szombaton délelőtt a rendezvény helyszínén lehet benevezni. Akár az előző években, idén is jótékony célt is szolgál a főzőverseny: minden csapatnál adománygyűjtő dobozt helyeznek el, az ételért tetszőleges összeget adhatnak azok, akik megkóstolják. A pénzt ezúttal a gyergyószentmiklósi Nap­sugár az Esőben Egyesület javára ajánlják fel.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.