Hagyományőrzés Csíkpálfalván

76

Ha az ember keddenként a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola előtt jár-kel, szokatlan hangokat hallhat. Bár távolról gyermekzsivajnak tűnik, az iskolához közeledve egyre tisztábban hallható, hogy valami másról van szó. Nem szünet van éppen, hanem tevékenység folyik, mégpedig néptánc és népdaléneklés.
A Pálfalva Egyesület az idei évben megnyert egy pályázatot, amit Hargita Megye Tanácsa írt ki 2017-re. A pályázat címe Hagyományőrzés a néptáncoktatásban, és segítségével az iskola tanulóinak lehetőségük nyílik betekintést nyerni a környékbeli táncrendekbe, sőt a kitartóbbak Erdély más vidékeinek táncait is megismerhetik. Míg a kisiskolások főleg felcsíki táncokat és népi gyermekjátékokat tanulnak, addig az V–VIII. osztályos diákok több tájegység táncait is elsajátíthatják, így a felcsíkin kívül mezőségi, szatmári, marosszéki táncokat.
Közben a néptáncra fogékonyabbakból tánccsoport is alakult, ők nemcsak a helyi, hanem a környékbeli rendezvényeken is megmutatják tudásukat. Míg a kisebbek főleg a faluban szervezett, addig a nagyobbak már rangosabb rendezvényeken is megfordulnak. Szerepeltek már a falunapokon, a Csűrdöngölő fesztiválon, a község különböző eseményein, a március 15-i megemlékezéseken, iskolai ünnepségeken, sőt idén iskolai szüreti bált is szerveztek.
A pályázat lejártának határidejéhez közeledve úgy gondolom, sikeres és hasznos volt az elmúlt időszak, hiszen a gyermekek szorosabb kötődést alakítottak ki nemcsak egymással, hanem népi kultúránkkal, táncainkkal is. Jó látni, amikor szünetben egy-egy fiú rögtönöz egy legényest, vagy a lányok a táncpróbáról beszélnek és népdalokat dúdolnak.
Köszönjük Rigmányi Lajos táncoktató segítségét.

Fehér Ilona, Csíkpálfalva

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.