Hagyomány és újszerűség

66

Az adventi időszak beköszöntével a közösségi oldalakat is ellepték az adventi koszorúkról készült fotók, többen is megmutatták lakásuk ünnepi díszét. Láthattunk hagyományos, mifelénk megszokott koszorút, de rendhagyóbbakat is. Kiderült az is, hogy sokan maguk készítik el a dekorációt, és egyre többen vannak, akik készen veszik meg. Igényesebb virágboltokban már igencsak kreatív lakásdíszek is kaphatók.

Tavaszi reménység a téli dekorációban. Divatos asztaldísz

Idén inkább a különleges, ikebana típusú dekorációk iránt volt és van kereslet, nem a hagyományos, moha- illetve fenyőalapú koszorúk iránt. Ezt mondta Györfi Csilla, az udvarhelyi belváros egyik felkapott virágboltjának virágkötője. Bár advent első vasárnapján már túl vagyunk, az üzletben még bő választékát találjuk az ünnepi dekorációknak, ezeket nézegetve próbáljuk felderíteni az idei év trendjeit. Györfi Csilla azt tapasztalta, hogy van még igény a hagyományos lila–rózsaszín színvilágú adventi koszorúkra, de formában, díszítésben már inkább a különlegeset keresik a vásárlók.


– Az idei év teljesen más volt, mint az előző esztendők: a letisztult, egyszerű formáktól a négyzet alakban elrendezett pasztell árnyalatú ikebanakreációkig sokféle adventi díszt adtunk el, az idei divatnak csak a fantázia szab határt. Nálunk a hagyományos adventi koszorú nem igazán ment, inkább a különlegesekkel készültünk – közölte Györfi Csilla.

Grincsfa, az újszerű ünnepi dekoráció. Olyan, mint a manók sapkája

Pasztellcsodák
Megtudtuk, hogy az alap készülhet szőlőindából, fából, háncsból, gyakran halvány színekkel lefújva, de a világhálón böngészgetve még szőrméből kialakított koszorúalapot is találtunk. Egyértelműen a pasztellszínek hódítanak idén, a fehértől a rózsaszínen át a halványzöldig. A megszokott színvilágú adventi koszorúk készítése, vásárlása helyett egyre gyakoribb az is, hogy a lakás „vezető színeihez” választják a dekorációt. A díszítésnél pedig szabadon szárnyalhat az alkotókedv: a természetes anyagoktól, toboztól, apró magoktól kezdve a szárított narancskarikáig, gömbökig, csipkéig, háncsig bármi felhasználható. Majdnem mindenik Csilla által megálmodott adventi koszorúra, asztali és ajtódíszre, kopogtatóra került egy kis figura, többnyire angyalka, és az idei év másik kedvenc díszítőeleme a fahéj- vagy vaníliarúd – derült ki nézelődésünk közben. Sőt élővirágokkal díszített adventi asztaldísz is készült, valamilyen tavaszi, hagymás növény (pl. jácint) és mécsesek felhasználásával. A gyertyáknál is a különleges formájú darabok hódítanak, nagyon szép, toboz alakú vagy halványzöld hasáb alakú gyertyákkal ellátott koszorúkat is láttunk a virágüzletben, ahol egyébként az adventi lakásdekorációk alapanyagait is be lehet szerezni.

Visszafogott szín- és formavilág. Ikebanaszerű adventi dísz Fotók: Asztalos Ágnes

Mi is az a grincsfa?
Egy igazi újdonsággal is megismertetett minket Györfi Csilla: a grincsfával. Egyre elterjedtebb karácsonyi dekorációról van szó, amely összekötözött örökzöldekből áll (ciprus-, tuja- vagy fenyőágak), amit feldíszítenek, és manósapka-szerűen lehajlik a teteje, amire egy gömb kerül. Cserépbe, kaspókba helyezik el, és általában bejárat mellé vagy ablakokba teszik. A világhálón böngészve kiderült, hogy egy 1950-es években keletkezett amerikai mese az alapja, amelynek Grincs nevezetű főhőse gyűlöli a karácsonyt, de persze végül megváltozik az ünnephez való hozzáállása. A bohókás ünnepi dísz már Székelyföldön is divatba jött.
– Tavaly készítettem először grincsfát, és az idén már nagyon sokan kérték. Ezeket most főleg a hagyományos karácsonyi színekkel, pirossal, ezüsttel dekoráltam – mondta Csilla.
Természetesen a szakértő által készített ünnepi dekorációk többe kerülnek, mint a „csináld magad üzemmódban” létrejött adventi koszorúk, asztaldíszek. Az általunk felkeresett virágboltban ezek ára 39–110 lej között mozog, egy grincsfa ára mérettől függően változik, általában 60 lejnél kezdődik.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.