Harmadik magyarok

50

Zárásként egygólos győzelmet aratott a Bernd Storck által irányított magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtező B csoportjában Feröer-szigetek ellen. A hajrában esett magyar találat sem mentette meg a válogatottat, hogy az újonnan induló Nemzetek Ligájában ne a C osztályba kerüljenek, akárcsak a románok.

Böde újabb győztes gólt rúgottfotó: MTI

A magyar labdarúgó-válogatott kedden késő este 1–0-ra legyőzte a Feröer-szigetek csapatát, így megtartotta harmadik helyét a világbajnoki selejtezőcsoport B csoportjában. A győztes gólt a szünetben csereként beállt Böde Dániel szerezte, aki szinte napra pontosan két éve is nyerőembernek bizonyult a szigetországiakkal szemben. Akkor szintén csereként beállva az ő két találatával fordítottak a magyarok.
Bernd Storck szövetségi kapitány együttese 10 forduló alatt 13 ponttal végzett a harmadik helyen, így lemaradt a 2018-as oroszországi világbajnokságról – ahogy az előzőekről is 1986 óta mindig. Az évet két barátságos meccsel zárja a nemzeti csapat novemberben Luxemburg és a vb-résztvevő Costa Rica ellen.
A csoportot Portugália nyerte meg, miután hazai pályán 2–0-ra legyőzte Svájcot, és bár pontszámban egyformán végeztek, a portugáloknak kedvezett a gólarány.

Eredmények
A csoport: Franciaország – Fehéroroszország 2–1, Luxemburg – Bulgária 1–1, Hollandia – Svédország 2–0; a csoport végeredménye: 1. Franciaország 23 pont, 2. Svédország 19, 3. Hollandia 19, 4. Bulgária 13, 5. Luxemburg 6, 6. Fehéroroszország 5.
B csoport: Magyarország – Feröer-szigetek 1–0, Lettország – Andorra 4–0, Portugália – Svájc 2–0; a csoport végeredménye: 1. Portugália 27 pont, 2. Svájc 27, 3. Magyarország 13, 4. Feröer-szigetek 9, 5. Lettország 7, 6. Andorra 4.
H csoport: Belgium – Ciprus 4–0, Észtország – Bosznia 1–2, Görögország – Gibraltár 4–0; a csoport végeredménye: 1. Belgium 28 pont, 2. Görögország 19, 3. Bosznia 17, 4. Észtország 11, 5. Ciprus 10, 6. Gibraltár 0.
Az európai biztos vb résztvevők: Oroszország, Németország, Portugália, Belgium, Lengyelország, Franciaország, Spanyolország, Anglia, Izland, Szerbia. Pót­selejtezőt játszanak: Svájc, Olaszország, Horvátország, Dánia, Észak-Írország, Svédország, Írország, Görögország.

Kalapbeosztás a Nemzetek Ligájára
A jövő nyári világbajnokság európai selejtezőcsoportjainak keddi zárását követően kiderült, hogy a magyar, illetve a román labdarúgó-válogatott a harmadik vonal tagjaként várhatja az új sorozat, a Nemezetek Ligája január 24-i sorsolását.
A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban (A, B, C, D) méri majd össze tudását, s mindegyikből egy csapat indulási jogot szerez a 2020-as Európa-bajnokságra. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B-ben a 13–24. pozícióban található együttesek, míg a C (25–39.) és a D (40-55) ligák ennél bővebb létszámmal indulnak.
Minden osztályban négy csoportra osztják a válogatottakat, amelyek 2018 szeptemberében, októberében és novemberében oda-visszavágós alapon játszanak egymással a csoportelsőségért. Az eredmények alapján a B, C és D osztály csoportgyőztesei egy osztállyal feljebb jutnak, az A, B és C osztály csoportutolsói pedig kiesnek. De ami fontosabb, hogy minden osztály négy-négy csoportgyőztese 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben megmérkőzik a fennmaradó négy Eb-helyért. Mindegyik kategóriában az a legelőkelőbb helyen záró válogatott jut indulási joghoz, amely a 2019 őszén záruló normál Eb-selejtezők során lemaradt a részvételt garantáló első és második helyekről.
A Nemzetek Ligájának osztályai: A osztály: Németország, Portu­gália, Belgium, Spanyolország, Fran­ciaország, Anglia, Svájc, Olasz­ország, Lengyelország, Izland, Hor­vátország, Hollandia; B osztály: Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország; C osztály: Magyarország, Románia, Skócia, Szlovénia, Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia, Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország, Ciprus, Észtország, Litvánia; D osztály: Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Lettország, Feröer-szigetek, Luxemburg, Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta, Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.