Hargita megyéből is beneveztek

112

Két Hargita megyei és négy Kovászna megyei résztvevője is van a Magyarország és bővebben, a Kárpát-medence legszebb konyhakertjeit felvonultató versenynek. Az ideális konyhakertben vegyszermentes ökológiai gazdálkodást folytatva nemcsak zöldségeket, hanem gyógy- és fűszernövényeket is termesztenek a kertbarátok.

Versenybe jelölt konyhakert Csíkszékről. Egészség- és családbarát elfoglaltság

Hargita és Kovászna megyei gazdaasszonyok, bio­kertészek is síkra szál­ltak a magyarországi szervezésű, de az egész Kárpát-medencére kiterjedő legszebb konyhakertek versenyében – tájékoztatta lapunkat dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke.
Elmondta, a legszebb konyhakertek program keretében külön elbírálás alá esnek a zárt kertekben, a nyílt kertekben, illetve az erkélyeken, balkonokon kialakított konyhakertek. A nemes megmérettetésben a székelyföldi kertbarátok, biotermelők vegyes összetételű – zöldség, valamint gyógy- és fűszernövény – kertjeikkel harmadik alkalommal vesznek részt.
– Mindhárom kategóriába beneveztünk. A verseny gyakorlatilag már tavasztól, a konyhakertek tervezésével és kialakításával elkezdődött. Csík, Gyergyó, valamint Kézdivásárhely térségéből több mint ötven személlyel jelentkeztünk: közülük egyesek termelők, zöldség- és gyümölcstermesztők, mások pedig a gödöllői Szent István Egyetem Csíkszeredába kihelyezett mester-képzésének hallgatói. A jelentkezők konyha- és fűszerkertjeit – egyfajta előválogatóként – már két ízben is felkerestük, megtekintettük: a Kovászna megyéből benevezett konyhakerteket két agárszakember, Jancsó Szilvia és Kozma Béla, míg a csíki zónát Isán Gabriella és Török Katalin bírálta el. Ez alapján alakult ki a további magyarországi megmérettetésre javasolt konyhakert-tulajdonosok köre is. A fényképekkel alátámasztott nevezési íven végül két Hargita megyei és négy Kovászna megyei termelő neve szerepel, ők mindannyian a Székelyföldi Bio Egyesület keretében létrejött Bioklub tagjai is – részletezte lapunknak Máthé Emma. Hozzátette, a legkiválóbb konyhakertek kialakítóinak járó okleveleket szeptemberben 20–24. között Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon adják át. Az anyaország legrangosabb agrárseregszemléjén amúgy a Székelyföldi Bio Egyesület, valamint a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány is önálló kiállító standokkal vesz részt: az egyesület biomézeket és különböző lekvárokat mutat be a kilátogatóknak.
– A konyhakertek – mivel a háziasszonyok a családnak szánt zöldségélelmiszerek előállításához nem kívánnak vegyszert használni – lényegében biokertek is. Ráadásul az ideális konyhakertekben nemcsak zöldségek, hanem vegyesen, gyógy- és fűszernövények is megtalálhatók. Ilyenek vegyeskertek a Székelyföldről benevezett konyhakertek is, főként, hogy a versenyre jelentkezők többsége már elvégezte a Pro Agricultura Alapítvány szervezte ökogazdálkodási tanfolyamot – fűzte hozzá a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.