Hazulról hazaiaknak – Zenei mámort kínált a Virtuózok csíkszeredai gálaestje

144

Nagy sikerű gálán, Molnár Levente és Mester Viktória operaénekesek társaságában léptek fel szombaton Csíkszeredában a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató erdélyi felfedezettjei. Az Artstart4U és a Class Értékeink egyesületek szervezte gálakoncertet követően pedig augusztus 18-áig Borospatakán zajlik számukra mesterkurzus.

Szüts Apor zongoraszólója. Dzsesszes hangzások Fotó: virtuozok.hu

Többszörösen is családias élménynek lehettek részesei mindazok, akik részt vettek a Hazulról hazaiaknak címmel a Szakszervezetek Művelődési Házában tartott telt házas koncerten. A világ első komolyzenei tehetségkutató showja, a Virtuózok műsorhoz kapcsolódó erdélyi tehetséggondozói program részeként ez a koncert azért jött létre, hogy megmutassa, Székelyföld milyen gazdag kultúrával és klasszikus zenei tehetségekkel bír. A gálakoncert ötlete a Virtuózok gyergyóremetei származású mentora, a világhírű bariton, Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes ötletére és a szülei személyes segítségével jött létre. A fiatalok pályafutásának egyengetéséhez társra talált Peller Mariannban, a Virtuózok műsor ötletgazda-producerében, akinek missziója a tehetségek kiemelése és segítése. A gála folytatásában a Levente által elnökölt Művészeti Alap Értetek Egyesület (Artstart4U) és a nemrég megalakult Class Értékeink Egyesület szervezésében, a Magyar Kormány támogatásával, a borospataki skanzenben tartanak egyhetes mesterkurzust közel félszáz erdélyi ifjú tehetségnek, világhírű művészek bevonásával – s ez a képzés péntek este 7 órától újabb helyszíni koncerttel zárul. A fölvállalt cél: a székelyföldi, erdélyi tehetségek a magyarországi benevezőkkel egyenlő esélyekkel indulhassanak el a Virtuózokon, valamint számukra fellépési, bemutatkozási lehetőséget teremtsenek.
A csíkszeredai gála családi hangulatához közrejátszott, hogy a közönség Leventét párja, Mester Viktória Jászai-díjas operaénekessel duettben is hallhatta. Viktória pedig a végén pici lányukkal a karján vonult színre, majd a tapsvihar mellett a látvány cukiságától elgyöngült közönség sóhaja is kísérte, ahányszor csak a kislány pukedlizve, együtt hajolt meg a fellépőkkel. De a gálán közreműködő Csíki Kamarazenekar, Bolyki Zoltán budapesti karmester és a fellépő fiatal tehetségek közti családias meghittség is mindvégig ott rezgett a levegőben, azzal az erővel, amit egyik interjújában Boros Misi ifjú zongoraművész úgy fogalmazott meg: a Virtuózok gyerekei és mesterei szeretik egymást.

Boros Misi érzékeny előadása fotó: virtuozok.hu

Sziporkázó tehetségek
– Tudjuk, hogy az a nemzet, mely tehetségeiért összefog és támogatja, az a nemzet fennmarad, és szép, neves tettekre lesz képes – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a Hazulról hazaiaknak című gálaműsor közönségét az est háziasszonya, Molnár Irma Gyöngyike, Levente édesanyja.
A közel kétórás koncerten a Virtuózok műsorban szerepelt 14 fellépő tehetséget ismerhettük meg, akik révén mintegy az utóbbi két év sikereiről számolt be a Virtuózok-család, ami az erdélyi klasszikus zenei tehetségek elért eredményeit illeti. Gyöngyike az ő nevükben is megköszönte a sok biztatást, a számos sms-t és azt az összefogást, amely révén a hazai támogatóknak is köszönhető, hogy „idegenben lengő, tiszteletet ébresztő zászlók” lehetnek a fiatal tehetségek.
Elsőként a csíkszeredai Ioni Eduárd Gyula lépett a közönség elé, aki a Virtuózok idei szériájában a középdöntőig jutott el – ezúttal Mozart 414-es számú A-dúr zongoraversenyének nyitótételét szólaltatta meg. Tanulmányait a csíkszeredai Nagy István művészeti középiskolában Dávid Zsuzsanna Erzsébet növendékeként végzi, aki egyébként a Virtuózok adásába is elkísérte tanítványát. A tévéműsorból már jól ismerhetjük a családi körülményeket: Eduárdot és nővérét, a fuvolista Renátát édesanyjuk neveli, s a tömbházban lakó család virtuóz gyakorlásaihoz bizony a szomszédok megértő hozzáállása is támogatásnak minősül. Ioni Renáta szintén a művészetiben, Miklós Kármennél tanult, eredményei közül pedig kiemelkedik az Aulodia nemzetközi versenyen elért II. helyezés. A Renáta fuvolajátékát csíkszeredai kiállításmegnyitókról is ismerő közönség ezúttal tőle a Bartók Béla Román népi táncokat hallgathatta.
A négy éve fuvolázni tanuló, de a sízést és néptáncot is szenvedélyeként űző Máthé Izabella Sepsiszentgyörgyről érkezett a gálaestre, és Bach h-moll szvitjének Menüett és Badinerie tételeit hallgattuk tolmácsolásában. Mozart egyik remekművének részlete, a Török induló a csíkszeredai Sass Barbara zongoraszólójában csendült fel. Barbara, aki mindig nyakában viseli kabaláját, az édesapjától kapott violinkulcs-medált, tanára, Siklódi Réka segítségével az idei etűdverseny I. díját is elnyerte.
Vasile Jianu Preludium és Ri­gaudon című darabját a csíkszeredai közönségnek a nyárádkarácsonyi Pethő Rebeka hozta el, aki egyébként fuvolajátékával az Emanuel Elenescu nemzetközi zenei fesztivál I. díját is kiérdemelte.

Molnár Levente és Mester Viktória Fotó: László F. Csaba

Meghitt gesztusok
Operarészletek is bőven színesítették a gálát: előbb a Virtuózok második kiadásának egyik középdöntőse, a nagyváradi Mészáros Levente idézte meg Figaro alakját, majd Puccini Gianni Schicchi operájából Lauretta áriáját a gyimesközéploki Timár Kinga szoprán adta elő – és a későbbiekben Mozart Don Giovanni egyik jelenete is megelevenedett előttünk, a nemzetközi hírű bariton, Molnár Levente és Timár Kinga duettje révén.
A kézdiszentléleki Török Ákos, aki jelenleg a budapesti Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában tanul, csíkszeredai zongoraszólójához a romantika egyik különleges művét, Chopin Forradalmi etűd című darabját választotta. Az anyai részről csíkszentmiklósi, minden nyári vakációban itteni nagyszüleihez látogató Boros Misi a gálaest közönségének ezúttal is egyik nagy kedvence volt. A Virtuózok első kiadása korosztály-nyertes, azóta Junior Príma díjas Misi Pécsett él családjával, és idén a rengeteg fellépés mellett „mester és tanítványa” zongorakoncertre is készül a csodazongoráját már Csíkban is megszólaltató Bogányi Gergely zongoraművésszel. A csíkszeredaiaknak ezúttal a Beethoven Harag az elveszett garas felett alcímű Rondo capriccióját adta elő.
A gála szünetében érdeklődve a közönség véleményébe is belehallgathattunk. A megkérdezettek kivétel nélkül ragyogó szemekkel, elragadtatással vélekedtek a fellépőkről. Negatívumként a zenekar hátánál levő hatalmas, elektronikus kivetítőt említették: sokakat zavart a képernyőről szembeáradó éles, kékesfehér fény, amely a fellépők arcát is olykor nehezen láthatóvá tette.
A szünet után a tavalyi Virtuózok középdöntőjéig eljutó csík­madarasi Petres Lajos Tamást ismerhettük meg, aki tanára, Sik­lódi Réka irányításával ezúttal Haydn zongoraversenyének játékosságára koncentrált. A Bolyáki Zoltán karmester által felvezetett fellépések sorában a játékosság csak fokozódott ezután: Rossini Sevillai borbély című operájából Rosina és Figaro duettjét hallhattuk Mester Viktória és Molnár Levente előadásában – meghitt, humoros gesztusokkal tűzdelve. Johann Christian Bach esz-dúr zongoraversenyének nyitótételét Nagy Krisztina előadásában hallhattuk, aki tavaly a Virtuózok II. évadának középdöntőse lett. A budapesti Szüts Apor szeret a klasszikus zene és a dzsessz kapcsolatával is foglalkozni, ezért Gershwin Kék rapszódiája egyik részletét hozta Csíkba. Bazzini Manók tánca című remekművével a hegedű került főszerepbe: a Virtuózok idei évadja tinik korcsoportjának győztese, a kolozsvári Kis Radu révén. Radu – akit nagymamája is Manónak becéz –, a londoni Covent Gardenben fellépésre is lehetőséget nyert a tehetségkutatón elért teljesítményével.
Az est utolsó részében Bizet Carmen darabjához kapcsolódó tételt élvezhettünk. A Habarenát Mester Viktória, a Torreádor dalt Molnár Levente előadásában, az opera dallamainak virtuóz feldolgozását, Waxman Carmen-fantáziáját pedig az ákosfalvi Jakab Roland Attila előadásában hallhattuk, aki a Virtuózok II. évadjának döntőse volt.
Búcsúzásként a fellépők a közönséggel együtt, meghatottan énekelték el az Este a székelyeknél-t. A meghatottsághoz hozzájárult, hogy bejelentették: Molnár Levente ezereurós jutalomban részesíti Ioni Eduárdot, Kis Radut és Mészáros Leventét. Jakab Roland pedig egy nagyon értékes mesterhegedűt kapott, amelyet dr. Donáth Antal sebészprofesszor ajánlott fel a Peller Mariann alapította Kis Virtuózok Alapítványnak, és felújítása után Molnár Levente operaénekes ajándékozta az általa kiválasztott tehetségnek, vagyis Rolandnak.
Összegezésként elmondható, hogy a csíkszeredai gálaműsor – ahogyan Molnár Gyöngyike fogalmazott – zenei mámorral szolgált, és közönségként is egy családban érezhettük magunkat a zene kis- és nagyköveteivel.

Gergely Edit

 

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.