Gyorssegélyt kapott a szociális és gyermekvédelem

Hargita Megye Tanácsa tegnapi soron kívül tanácsülésén elfogadott határozatában mintegy 1,9 millió lejes gyorssegélyt ítélt meg az alárendeltségébe tartozó Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság számára.

Ezúttal nem a tartalékalapból segítettek. Az eddigi tartozások kipipálva Fotó: László F. Csaba

Az összegre azért volt szüksége a vezérigazgatóságnak, mert – ahogy arról tegnapi lapszámunkban is beszámoltunk – hónapok óta jelentős pénzhiánnyal küszködnek, ami miatt sem az alkalmazottak bérére, sem pedig az ellátórendszerhez tartozó intézmények ellátására nincs anyagi keret.
A vezérigazgatóság már az októberi béreket sem tudta teljes egészében kifizetni, ugyanakkor november 25-ig törlesztenie kell az államkasszába az alkalmazotti bérek járulékait. A hiányzó összeg pótlását közel 1,9 millió lejes költségvetés-kiegészítéssel segíti a megyei tanács.
Elekes Zoltán vezérigazgató elmondta, hogy nagy segítség ez az összeg, mert az említett elmaradásokat, illetve az elhelyező központok közüzemi számláit is fedezni tudják belőle. A december havi költségeik azonban még mindig kérdésesek. Hozzátette, várják, hogy a kormány a szerdai ülésén tett ígérete alapján utaljon ki pénzt a szociális rendszer finanszírozására, amelyből a Hargita megyei intézmény mintegy 1,5 millió lejt remélhet.
A soron kívüli tanácsülésen elfogadták továbbá a Mária út zarándokútvonal Parajdtól Csíkszeredáig tartó 100 kilométeres szakaszának a kialakítását, 13,7 ezer lejt hagyott jóvá erre a döntéshozó testület. Ebből a finanszírozásból az út építése mellett 15 információs táblát helyeznek ki a települések mellett, illetve pecséteket, okleveleket készítenek, amelyek szükségesek a zarándokok nyilvántartásához, illetve jutalmazásához. A tanácsülésen elhangzott, hogy a rövid távú tervek között szerepel a Mária út Gyergyó, valamint Tusnádfürdő felé vezető szakaszának fejlesztése is.

Márk Boglárka