Gyorsriasztási rendszert sürget Arafat

20

Létfontosságú egy gyorsriasztási rendszer rossz időjárás esetén, de katasztrófák után is, és bármi áron gyakorlatba kell ültetni – nyilatkozta tegnap Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára.

Így fogalmazott a gyorsriasztási rendszer be­vezetéséről tartott kép­viselőházi vitán az államtitkár: „Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (DSU) meglátása szerint rendkívül fontos egy ilyen rendszer. Számunkra egy gyorsriasztási rendszer létfontosságú, nem csupán rossz időjárás esetére, hanem katasztrófák után vagy egyéb sürgősségi esetek kapcsán is, hogy üzenni tudjunk a lakosságnak. A földrengéseket nem fogjuk ezen keresztül jelezni, de földrengés után már közvetíteni lehet a katasztrófavédelem üzeneteit. Mi már többször felvetettük a kérdést, és szerintem most jött el az idő, hogy bármi áron gyakorlatba ültessük.”
Arafat szerint vannak olyan helyzetek, amikor nagyon rövid időn belül kellene értesíteniük a lakosságot, ezért lenne fontos a rendszer, hogy egy adott régióban telefonon keresztül üzenhessenek. Az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) elnöke, Adrian Diţă azt nyilatkozta, túl korai lenne meghatározni, hogy mikor lesz működőképes a rendszer, hiszen több hatóságnak kell együttműködnie ennek kidolgozására. A hatóság elnöke hozzátette, a törvényi keret létezik, azonban egyelőre a műszaki lehetőségeket kell beazonosítaniuk, hiszen nemcsak a helybéli lakosság értesítését kell megoldaniuk, hanem az adott régióban tartózkodó turisták értesítéséről is gondoskodniuk kell a hatóságoknak katasztrófa esetén.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.