Gyimesi gyerekek táncbemutatója

57

A Gyimesvölgyi Vendéglátók Turisztikai Egyesületének célja olyan zenészeket és táncosokat nevelni, akik autentikusan tudják bemutatni a Gyimes-völgyre jellemző változatos táncokat, táncrendeket. Mivel a Gyimesek turizmusa, a gyimesiek élete a tiszta környezeten, érintetlen természeten és hagyományápoláson alapszik, a felnőtt tánccsoportokon kívül nagyon fontos az utódok nevelése, olyan gyermekcsoportok létrehozása, amelyek autentikusan, pontosan képesek bemutatni a Gyimesekre jellemző zenét, táncot, viseletet, és majd felnőttkorukban át tudják adni a következő nemzedéknek.


Ennek érdekében 2016-ban az egyesület célul tűzte ki, hogy néptánctanfolyamot indít a gyimesi, 7–14 év közötti gyerekek számára. A táncoktatás a Gyimesekben folyt, és a tanulás eredményét a Gyimesvölgyi Zenészek Találkozóján mutatták be. A pályázat eredményeképpen 30 gyermek elsajátította a gyimesi táncok alaplépéseit.
A szervezők további lehetőségeket kerestek arra, hogy ez a kezdeményezés ne maradjon abba, hanem hosszú távon fenntartható legyen, és egy olyan csoport alakuljon ki, amelyik eléri a célt – a Gyimesekre jellemző hagyományok átadását a jövő generációi számára. Ezért a táncoktatást a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2017-ben is folytattuk.
A táncoktatás májustól júliusig tartott, új táncokat, énekeket tanultak a gyerekek, az anyagot kiegészítettük új táncelemekkel, tökéletesítettük a lépéseket. A tanult koreográfiát 2017. július 1–2. között, a Gyimesvölgyi Zenészek Találkozóján mutatták be a gyerekek. A fellépést július 23–27. között Gyimesközéplokon a nemzetközi tánctáborban is megismételték.

Prezsmer Fülöp, Gyimesközéplok

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.