Gyermekelőadásra hív a Figura

43

Mesejátékot visz színpadra az új évad első bemutatóján a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Lázár Ervin meséje nyomán A legkisebb boszorkány című gyermekelőadást vasárnap 17 órától mutatják be. A Demeter Kata dramaturg által írt színpadi adaptáció egy áldozathozás történetéről szól.

Mesejátékkal kezdődik az évad. Pillanatkép egyik próbáról Fotó: Jakab Lóránt

Az előadás felvezetője szerint „minden gyerek játszik, de nemcsak a játékaival, hanem a képzeletével is, hiszen nem kell sok hozzá, és máris véres csatákat, táltos paripákat és vérengző sárkányokat, boszorkánytanyát vagy épp tündérországot varázsolhat a szoba közepére vagy a fiókos szekrény mögé.” Az alkotók elmondása szerint ugyan logikátlannak tűnő, de valójában érdekes, összetett, beszédszerű mesét láthat a közönség.

Minden összefügg
A meseválasztással kapcsolatban Nagy Regina rendező elmondta, Lázár Ervin több történetét is elolvasta, ezek között bukkant rá A legkisebb boszorkány című alkotásra, amely a szerző egyik kevésbé ismert műve, ugyanakkor nem is tipikus Lázár Ervin-meséről beszélünk: Ámi Lajos cigány mesemondótól hallotta a történetet, majd ezt követően írta le. Nagy Regina mindemellett rámutatott, többek között azért is erre a mesére esett a választás, mivel érdekes lehet, hogy a boszorkányok szemszögéből olvassuk, látjuk a történetet.
– A cél az volt, hogy a nagy népmesei káoszból valamilyen rendszert alakítsunk ki, és arra fektessük a hangsúlyt – jegyezte meg a rendező. Mindez Demeter Kata dramaturg feladata volt, aki szerint úgy igyekeztek a meséhez nyúlni, hogy annak ne sérüljön az alaphelyzete.
– Az írás során rájöttünk, hogy ha kiveszünk egy jelenetet, akkor vagy az egyik szereplő, vagy maga a történet csorbul – fogalmazott.
Az előadás jelmeztervezője, Török Réka nagy kihívásnak nevezte a munkát, a többhelyszínes mesét illetően pedig Szűcs-Olcsváry Gellért díszlettervező azt mondta, ilyen helyzetekben az jelenthet megoldást, ha egy-egy elemet más formában több jelenetben is használni tudnak.

Bemutatkozik az „új fiú”
Ezen az előadáson mutatkozik be a gyergyói közönségnek a Figura új színésze, Pignitzky Gellért, aki elmondása szerint jól érzi magát, családias környezetbe került, a közös munka pedig sokat segít a beilleszkedésben.
– Amikor ideértem, kicsit meg voltam szeppenve, mivel korábban nem nagyon jártam errefelé. Elmondhatom, hogy kellemesen csalódtam, noha a hideggel még akadnak problémáim – fogalmazott a szegedi születésű színész, aki frissen végzett a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen. A bemutató kapcsán kiemelte, örül a gyermekelőadásnak, mivel nagyszerű leckét nyújt egy kezdő színész számára.
Sajátos, nagytermi stúdió­elő­adásról beszélünk, amelyet hat éven felülieknek ajánl a társulat, a vasárnapi bemutatót követően pedig – a gyerek- és ifjúsági bérlet által – szeptember 25-én, hétfőn déli 12 órától is megtekinthető lesz a Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány által támogatott produkció.

[box type=”shadow” ]Időpontváltozások

Az óvodákkal való egyeztetések következtében változtak a kecskeméti Ciróka Bábszínház gyergyószentmiklósi vendégjátékának időpontjai. A korábban közölt időpon­tokkal ellentétben szeptember 27-én délelőtt fél 10-től, 28-án pedig 11 órától kezdődik az előadás. A produkciót szeptember 29-én, pénteken is megtekinthetik a gyermekek, annak kezdési időpontja 10 óra. A Medvejáték című bábelőadást Hargita Megye Tanácsa támogatja.[/box]

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.