Gyermekeire figyel Balánbánya

11

Úgy újítanák fel Balánbányán a városközpont parkjait, hogy azok oktatási célokra is alkalmasak legyenek, továbbá nyelvtábort szerveznek szeptemberben felcsíki kisgyermekek számára, ahol a magyar és a román tanulók egymás nyelvét tanulhatnák. Ez egyben előszobája lenne a balánbányai családi elszállásolással elképzelt románnyelv-tanulási programnak.

A Nagy-Hagymás Lelke Egyesület bemutatta pályázatait Fotó: László F. Csaba

Pedagógusok, helyi tanácsosok, érdeklődő városlakók gyűltek össze tegnap a balánbányai Geo Bogza Általános Iskolában azért, hogy meghallgassák a helyi Nagy-Hagymás Lelke Természetsport-egyesület két pályázatának bemutatását és javaslatokkal segítsék a megvalósítást. A tanácskozásnak három témája volt: a városközpont zöldövezeteinek felújítása, a szeptemberi nyelvtábor, illetve a szülők nélkül élő gyermekekre figyelő nappali foglalkoztató központ.
Az egyesület a MOL Románia és a Polgártárs Alapítvány támogatásából a városközpont – négy szegmensre osztott – parkjait újítja fel. A 11 230 lej értékű projektet 78 százalékban a partnerszervezetek finanszírozzák, a 22 százalékos önrészt az önkormányzat teremti elő. Adrian Juravlea projektfelelős elmondta: a parkok meglévő növényzetére vigyáznak, emellett öt fát, 63 cserjét és élősövényt ültetnek az összesen 464 négyzetméteres „tanulmányi parkba”. A magyar tannyelvű balánbányai oktatásnak helyet adó 1-es iskola szomszédságában található zöldövezetet didaktikus jelleggel alakítják át, úgy, hogy szabadtéri tanórák helyszínének is megfeleljen. A növényzetet a javaslat szerint a tanulóknak kellene ápolniuk a tematikus tanórák alkalmával. Az egyesületnek 500 diák és szülő önkéntes bevonása mellett a környezettudatos nevelés és a városkép szépítése a célja.
Egyébként a főút bal oldalán található parkokkal szemben levő teret 50 ezer eurós, teljes finanszírozású LEADER-pályázatból szeretnék felújítani, így a művelődési otthon környéke is megszépülne. A két pályázatból Balánbánya városközpontjának barátságossá tételét célozzák a helyiek.
Ugyancsak a természetsport-egyesület kezdeményezte annak a nyelvtábornak a szervezését, amelyben 40 felcsíki magyar és 20 balánbányai román kisiskolás vehet részt szeptemberben. A programnak a helyi önkormányzat mellett a Geo Bogza Általános Iskola is partnere, a fő finanszírozó pedig a Felcsík Kistérségi Társulás. Kovács Róbert egyesületi elnök, városmenedzser ismertette: az elképzelés szerint 2–4. osztályos felcsíki iskolások látogatnak Balánbányára azért, hogy a román gyermekektől románul tanuljanak, közben pedig a helyi román iskolások is tanulhassanak magyarul.
– Ez a tábor kiindulópontja lehet annak az ötletnek, amelyről Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel is tárgyaltunk: balánbányai román családoknál szállásolnának el felcsíki magyar gyermeket nyelvtanulás céljából. A nyelvtábor jó alkalom lesz arra, hogy kapcsolat alakuljon ki a gyermekek és a potenciális befogadó családok között – nyilatkozta a Hargita Népének Gheorghe Iojiban polgármester. A hozzászólások rámutattak: a helyi román pedagógusok is a családi elszállásolás módszerét szorgalmazzák.
Tájékoztató jelleggel a megbeszélésen elhangzott: a városi tanács elindította a Liviu Rebreanu Líceumban helyet kapó nappali foglalkoztató központba tervezett szolgáltatások akkreditálását, és különböző tevékenységi körök irányítására pedagógusokat keresnek önkéntes munkára. A polgármestertől megtudtuk: Balánbányán mintegy 80 iskoláskorú gyermek él, akiknek a szülei az otthontól távol dolgoznak. Az ő számukra szeretnének meleg ebédet biztosítani a tanítási napokon.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.