Felrázta a kisvárost a színházi fesztivál

Meglepett az érdeklődés – je­gyez­te meg a XII. Nemzetiségi Szín­házi Kollokviumot szervező gyergyószentmiklósi Figura Stú­dió Színház igazgatója, Albu István. Az október 13–22. között zajló színházi ünnepen – egyetlen kivétellel – az ország összes kisebbségi színháza jelen van, idén pedig kibővített formában tartják a kollokviumot, mivel a számos előadás mellett felolvasószínházat, könyvbemutatókat, kiállításokat, filmvetítéseket és koncerteket is beiktattak a programba.

Jelenet a színházi fesztivál egyik előadásából. Értéket képvisel Fotó: Jakab Lóránt

A nemzetiségi színházi fesztivál programjainak java része már lejárt, azonban a hátramaradt három napban is kedvükre csemegézhetnek a színházkedvelők. Albu István elmondta, jóleső érzés látni, hogy tizenegy napon keresztül szinte folyamatosan telt ház előtt zajlanak az előadások, és nemcsak a gyergyóiak, hanem máshonnan is szép számban látogatják a fesztivált.
A színpadi produkciók mellett más ágazatok felé is nyitottak idén, szerdán például kerekasztal-beszélgetés is volt, ahol – a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat kezdeményezésére – egy roma állami színház létrehozásának szükségessége képezte a témát. Albu István ezzel kapcsolatban megjegyezte, nagyon jó látni, hogy színházat akarnak az emberek, a Giuvlipen Színházi Társulattal kapcsolatban pedig külön érdekesség lehet, hogy minden egyes előadásukban roma problémákat dolgoznak fel, sőt, akár a színházon keresztül is igyekeznek megoldásokat találni ezekre.
A kollokviummal kapcsolatos eddigi visszajelzéseket illetően az igazgató azt mondta, a legfontosabbak az idelátogató társulatok tagjai, illetve a rendezők arcán láthatóak.
– A fesztivál önmagáért beszél, ez pedig legjobban a résztvevőkön látható, teljesen mindegy, hogy előadókról vagy nézőkről van szó – pontosított Albu, majd hozzátette: a színházi fesztivál picit fel tudja ébreszteni a várost, az pedig egyértelmű, hogy a gyergyóiakat nemcsak sörfesztivállal lehet rávezetni arra, hogy kimozduljanak – érdekli őket a színház, és tudják, hogy milyen előadásra ülnek be.
Az előadásokat egyébként minden alkalommal közönségtalálkozó követi, október 18. és 22. között pedig a Frenák Pál Társulat két táncosa, Maurer Milán és Halász Gábor tart műhelymunkát.
Albu István érdeklődésünkre megjegyezte, a stúdióelőadásokra nagyjából beteltek a helyek, azonban érdemes próbálkozni, mivel többször is előfordul, hogy visszamondanak egy-egy helyfoglalást. Kiemelte, fontos, hogy aki jegyet szeretne vásárolni, az előadást megelőzően legalább 15-20 perccel már a helyszínen legyen.

Kertész László