Ha-Ha-Hargita éppeN

Gondolnak a jövőre Csíkszeredában – Szocreál felhőkarcoló épül

Néhány éven belül nem marad hőszigetelésre szoruló tömbház Csíkszeredában, ez pedig munkahelyek megszűnéséhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében 150 méter magas szocreál betonóriás építésének megvalósíthatósági tanulmányát rendelte meg a városi tanács. A felhőkarcoló a következő nyolc év folyamán épülhet meg a Szív utcai kazánház és az Óceán ABC közötti területen.

Csíkszeredában is égető probléma a fiatal szakemberek elvándorlása, és a negatív tendencia tovább erősödhet a következő években, amennyiben a megyeszékhelyen nem sikerül létrehozni új, jól fizető állásokat. A tömbházak hőszigetelése olyan jó ütemben halad, hogy várhatóan négy éven belül valamennyi tömbház korszerűsítését befejezik, és ezzel munka nélkül maradnak azok, akik ma még javában ragasztják a polisztirolt.
– Manapság azok a városok tudnak fenntarthatóan fejlődni, amelyek több gondot kevés beruházással oldanak meg. Erre nyújt nekünk alternatívát egy 50 emeletes, 150 méter magas szocreál felhőkarcoló építése – részletezte Csíki Urbán László polgármester. – A kommunista idők építkezését idéző tessék-lássék módszerrel építenénk a betonóriást, amelyet aztán hosszú éveken át hőszigeteltetnénk. Emellett a közművesítésben és a lakossági adminisztrációban dolgozóknak is egy életre elég munkát adnánk, ugyanakkor mégiscsak tartanánk a lépést a korral, hiszen ez lehetne egész Kelet-Európa legmagasabb lakóháza és a térség egyik legmagasabb felhőkarcolója.
A torony ráadásul a székely–eszkimó kapcsolatokat is erősítené, mert a legfelső 10 emeletre a globális felmelegedés miatt a következő években otthontalanná váló kanadai eszkimókat telepítenek. Azért éppen őket, mert ilyen magasba a büdös életben nem jutna fel a városi meleg víz.
A megvalósíthatósági tanulmányt a helyi Tökéletes Fejlesztések Kft. készíti el, a szerződés értelmében nyolc hónap alatt. A TökFej ígéri, mindent számításba vesz, ami a szocreál építkezést jellemezte. Sőt, hogy még hihetetlenebb legyen, ezen túlmutatóan azt is vállalja a cég, hogy a Temesvári sugárút és a Szív utca kereszteződéséhez tervezett felhőkarcoló majdani lakosait szolgáló parkolókat a Hunyadi János utca tetejébe helyezi el, oda, ahová a Csíki Pláza épült volna.
– A szakemberek szerint nem lesz gond nyikorgó liftek, elvásott „rakott” ajtók beszerzése, és már vannak jelentkezők, akik a minden ötödik emeletre elképzelt szárítóhelyiségekben illegális asztalos- és szabóműhelyeket, kisállatok vágására és feldolgozására alkalmas vágópontokat, gumiszervizeket és hasonlókat működtetnének – mondta Csíki Urbán László. – A legnagyobb gondok valószínűleg a kivitelezésben lesznek, a szigorú munkavédelmi előírások és a gyakori ellenőrzések közepette ugyanis a szakembereknek nehéz lesz védősisak nélkül, félrészegen, egy szál kötélen lógva dolgozni százméteres magasságban.
A felhőkarcolónak a legoptimistább forgatókönyv szerint két év múlva foghatnak neki, és a szocreál építkezési hagyományokhoz tartozó folyamatos építőanyag-eltűnést számításba véve legalább hat év megfeszített munka árán épülhet meg.

Kurkó Huba Ignác