Gólyafészek Big Brother

40

Magyar­fenes (Kolozs megye) egyetlen gólyafészkének a történései követhetők élőben az interneten, a http://clujbird.ro honlapon. A honlapot az Apáthy István Egyesület és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete létesítette és működteti. Az éjjel is látó kamera által 2015-ben egy kolozsvári vörös vércse család mindennapjaiba nyerhetett betekintést a közönség. A kamera mostani felszerelését az Electrica Distribuție Cluj áramszolgáltató vállalat munkatársai és a gólyafészek környékén lakó magyarfenesi önkéntesek segítették.


A román, magyar és angol nyelvű honlap működtetői azt tűzték ki célul, hogy az élőképek mellett rövid bejegyzésekben is rögzítik a gólyafészek eseményeit. Céljuk, hogy az érdeklődők a gólyákon keresztül a természetet is jobban megismerhessék. Hasonló kamerák Maros, Szeben és Temes megyében működnek.
A magyarfenesi gólyafészekbe március 22-én tért vissza a hím gólya, és több mint két héttel később, április 8-án érkezett melléje a tojó. A fészekben április 11-én hajnalban jelent meg az első tojás, de sajnos két napra rá ki is gurult a fészekből, a fészket elfoglalni kívánó idegen gólyákkal vívott csetepaté közben.

Dr. Szabó D. Zoltán, Kolozsvár

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.