Gépontos rendezvények a Mokkában

54

Nem kell lemondania a „vájtfülű” székelyudvarhelyi közönségnek a nyáron bezárt G. Café igényes zenei és irodalmi rendezvényeiről. Az egyik egykori „gés” tulajdonos, Bihari Lóránt részéről ez egyfajta válasz is a nyáron indult petícióra, amelyben több mint 600-an fejezték ki igényüket a színvonalas kortárs kulturális rendezvények iránt. A bezárt G. Cafétól nem messze, csak a Kőkereszt téri Mokkáig kell menni, ahol igényes programokra van kilátás.

Együttműködésbe kezdett a Mokka kávéház, illetve Bihari Lóránt, a G. Egyesület vezetője, aki több mint fél évtizeden át szervezte a nemzetközi színvonalú kulturális eseményeket az általa alapított G. Caféban. Így nem megy veszendőbe az a kulturális kapcsolati háló, aminek köszönhetően jobbnál jobb, ingyenes eseményekre került sor, felvonultatva a kortárs zene, színház, irodalom, film- és fotóművészet kiválóságait.
A G. Café bezárása után a civilek indította aláírásgyűjtés is megmutatta, hogy mekkora űr keletkezett a város életében a kultúrkocsma „kiesése” után. A Mokka részéről viszont van fogadókészség teret adni a Bihari által szervezett programoknak, mint Pethő József fogalmazott, egyébként is szerették volna tágítani rendezvényeik körét, és elmozdulni kissé a magasabb kultúra, az alternatív műfajok irányába is.
Természetesen továbbra is szerveznek más jellegű programokat is (tegnap például Ganxsta Zolee és a Kartell lépett föl), de biztosítják a dzsesszkoncertek, irodalmi estek feltételeit is. Ezek nagyobb része ingyenes marad – akárcsak a G. Caféban –, mindössze a drágább zenekarok esetében lehet belépőre számítani. Az együttműködés őszi nyitánya holnap lesz: a magyarországi Holddalanap világzenét játszó együttes koncertezik Székelyudvarhelyen. A neves anyaországi muzsikusokból alakult formáció első nagylemeze 2014-ben jelent meg, és rövid időn belül számos szakmai elismerést, kiemelkedően pozitív fogadtatást tudhatott magának.
A következő időszak még jó néhány ínyencséget tartogat – tudtuk meg Bihari Lóránttól. November 9-én a Balázs Elemér Group lép fel a Mokkában. A magyarországi dzsesszszíntér egyik meghatározó alakja, Balázs Elemér és együttese számtalan nyugat-európai és anyaországi fellépés után jön el hozzánk. A november 12–17. között zajló 15. Kamarazene Fesztivál idején lesz a következő érdekes rendezvény a Mokkában, amikor James Campbell világhírű klarinétos, fia, és több, Udvarhelyen éppen akkor koncertező zenész ad másfél órás, változatosnak ígérkező hangversenyt.
Bihari elárult még egy érdekes programot, amely bár a Hagyományőrzési Forrásközpont eseménye, de bekerült a kamarazene-fesztivál programjába is: november 15-én Bogdán Zsolt színművész és Csíki Boldizsár zongoraművész
A lélek anyanyelvén című előadóestjén vehet részt a nagyérdemű. Novemberben a nagy sikerű Boldog észak című könyv szerzőjét, Kun Árpádot köszönthetjük Udvarhelyen, folytatódnak tehát a Murányi Sándor Olivér író által vezetett irodalmi estek is. December elején pedig a New York-i nagybőgős és zeneszerző Mike Parker Trio Theory nevű, az Egyesült Államokból és Lengyelországból származó zenészekből álló bandájával tér vissza Székelyudvarhelyre, színvonalas dzsesszmuzsikájukat a legutolsó G. Feszten már hallhatta a közönség.
Korábban mi is írtunk az augusztusban kezdeményezett petícióról, amelyben civilek azt kérték a Városházától, hogy találja meg a módját a G. Café, a G. Egyesület által a városba „hozott” kultúra támogatásának, továbbéltetésének. Bihari Lóránt elmondta, hogy megbeszélésre hívták a héten a Városházára, ahol arra kérték, írja össze a jövő évre tervezett programokat, és a városvezetés megpróbál majd valamilyen lehetőséget találni azok támogatására.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.