Gasztronómiai kavalkád, újdonságokkal

Harmincnégy csapat részvételével zajlott a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Napokon a nyolcadik alkalommal tartott Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny, amelyet idén gasztronómiai konferencia előzött meg. A hangulat ezúttal is emelkedett volt.

Főzőverseny, ami már inkább fesztivál. Egyre népszerűbb Fotó: Kertész László

Talán ez a városnapok legkiemelkedőbb rendezvénye – fogalmazott egy látogató, mondván, öröm nézni, hogy a főzőverseny mennyire összehozza az érdeklődőket. Ebben az évben is szervezetek, intézmények és baráti társaságok standjait találhattuk egymás mellett, és főzőversenyként emlegetik ugyan, a résztvevők elmondása szerint azonban sokkal inkább baráti programról van szó, mely alkalommal nem mellesleg finomságokat is készítenek.
– Nyolc éve, minden egyes alkalommal itt vagyunk – jelentette ki a magyarországi Gyuláról érkezett Hunyadvári József, mondván, a sok becsületes, igaz székely ember, valamint a megannyi barát kedvéért térnek vissza minden évben.
Ezúttal is jelen volt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának csapata. Varga Csaba lapunknak megjegyezte, elsősorban a hagyományok tisztelete okán tartja fontosnak a rendezvényt. A Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar csapata eddig minden évben káposztalélevessel készült a zsűrinek, ezúttal azonban változtattak, és egy közös ötlet alapján paszulyos, babos borsostokányt készítettek.
– Ez már igazi gyergyói hagyomány, a célja pedig szerintem az, hogy jobban összekovácsolja a közösséget – mondta lapunk kérdésére a fúvósok tagja, Erdős Nándor.
Ezúttal sem hiányzott a Vadkanok, a Pusztavámi Vidám Fiúk csapata, akik amellett, hogy magukkal hozták Szent Miklós püspököt, megannyi finomsággal készültek érdeklődőnek és zsűritagnak egyaránt: a zsűrinek a Racsa elnevezésű ételt készítették, ami pityókaágyon főtt csülköt takar, palacsintatésztával, emellett pedig hozták a hagyományos tejszínes borlevesüket is, amelyet nőies italként harangoztak be, de a férfiak is előszeretettel kortyolgatták.
Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend ötlete alapján idén kocsonyamustrát is tartottak a főzőversenyen, amelyre négy kategóriában lehetett nevezni: a kocsonya mellett friss véres-májas hurkát, zsírt és tepertőt, valamint különböző kenegetőket vártak a zsűri asztalára.
– Vannak a sertésnek olyan termékei, amelyek nem férnek bele egy szabadtéri, téli főzőverseny repertoárjába, de arra gondoltunk, hogy bizony ezeket is jó lenne zsűrizni – fogalmazott az ötlet születését illetően lapunk munkatársa, az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend elnöke, Jánossy Alíz, hozzátéve: elégedettek voltak az érdeklődéssel, hisz annak ellenére, hogy első alkalommal szerveztek ilyesmit, mindegyik résztvevő több termékkel nevezett be. A kocsonyamustra mellett egyébként a füstölt, száraz hústermékeket, valamint a zsírból, hájból vagy tepertőből készített süteményeket is díjazták idén.
A levesek kategóriájában a Salamonos Mini Ízvarázslók bizonyultak a legügyesebbeknek, a káposztás ételeknél a főkonzulátus csapata lett az első, míg a húsos ételek közül a pusztavámiak különlegessége nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A minden évben kiosztott vándorserleget is utóbbiak vihetik haza, a különböző helyezések mellett számos különdíjat is kiosztottak.

Kertész László