Gyergyószentmiklósra került a trófea

Aranygól döntötte el az I. Jégkorong Erdély-kupa U14-es tornájának győztesét: az ISK Gyergyószentmiklós a döntőben a ráadás során győzte le az ISK Csíkszereda csapatát. A Felcsík SK a harmadik helyen zárta a hétvégén a Vákár Lajos Műjégpályán tartott tornát.

Aranygóllal dőlt el az I. Jégkorong Erdélyi-kupa U14-es döntője Fotó: Veres Nándor

Véget ért az első alkalommal megtartott Jégkorong Erdély-kupa az U14-es korosztály számára is. A szeptemberben tartott csoportmeccseket követően a hétvégén négy csapat a döntő tornán mérkőzött meg, szombaton az elődöntőket, tegnap pedig a helyosztókat játszották. A döntő az U12-es fináléhoz hasonlóan az U14-eseknél is izgalmas volt, a trófea sorsát végül egy aranygól döntötte el.
A selejtezőket követően az ISK Csíkszereda, a Felcsík SK, az ISK Gyergyószentmiklós és a Bukaresti Steaua Rangers küzdött a trófeáért a hétvégén a Vákár Lajos Műjégpályán. A Jégkorong Erdély-kupát a Hargita Megyei Jégkorong Egyesület (HMJE) szervezte Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, elsőként egy hete az U12-es korosztályú csapatok léptek jégre a döntő tornán, a hétvégén pedig az U14-es csapatok döntötték el a trófea sorsát.
Szombaton az elődöntők során elsőként az ISK Gyergyószentmiklós és a Felcsík SK játszott a döntőbe jutásért, a találkozó végig kiegyensúlyozott volt, végül a gyergyószentmiklósiak nyerték meg az összecsapást. A második elődöntő könnyed ISK Csíkszereda sikerrel zárult, a Bukaresti Steaua Rangers és a Brassói Corona közös csapata nem tudta megállítani az Elekes Levente, Koncsag Kinga és Balla Attila által edzett gárdát.
Tegnap a kisdöntővel kezdődtek meg a helyosztók, a szombati két vesztes között egyértelműen a felcsíkiak bizonyultak jobbnak, a bukarestiek ezúttal is egy fél tucat gólt kaptak, ám ezúttal egy találatot ők is szereztek. Ion Ionita, a Steaua Rangers edzője azt mondta, a csapat igazából az összeszokás fázisában van, éppen ezért számukra a játék volt a fontos, az eredmény pedig tükrözi a gárda jelenlegi szintjét.
A döntő viszont óriási izgalmakat hozott. Az ISK Csíkszereda megszerezte a vezetést, ám az ISK Gyergyószentmiklósnak sikerült a fordítás, majd a csíkiak egyenlítettek és fordították javukra az állást. A gyergyószentmiklósiak viszont nem adták fel a küzdelmeket és újra fordítottak, az utolsó előtti percben viszont a csíkiak egyenlítették ki az állást. A hosszabbításban viszont a gyergyószentmiklósiak összpontosítottak jobban és meg is szerezték az I. Jégkorong Erdély-kupát érő találatukat. Érdekesség, hogy a csoportmeccsek során az ISK Csíkszereda 4–2-re győzte le az ISK Gyergyószentmiklóst.
– Nagyon örülök a sikernek, hiszen a torna során végig nagyon jól játszott a csapat. Mindkét nap nagyon szoros összecsapásokat játszottunk, és ez a legfontosabb most a csapat számára: minél több hasonló találkozón jégre lépni, hiszen egy meccs felér több edzéssel és sokkal jobban összekovácsolja a csapatot – mondta a döntő után Molnár Szabolcs, az ISK Gyergyószentmiklós edzője.
– Habár csak a döntő utolsó harmadát és a hosszabbítást követtem, tetszett, amit láttam. Két, nagyjából egyforma játékerőt képviselő csapat izgalmas találkozót játszott, és az a csapat nyert, amely a végén összeszedettebb volt és jobban összpontosított. Gratulálok a győztesnek és a legyőzöttnek is, a két csapat játékán látszott, hogy van jövője a térségben a jégkorongnak – mondta a torna díjkiosztóján Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Hozzátette, a megyeszékhely önkormányzata kész hasonló tornák támogatására a jövőben is.
– A két korosztályban tizenöt csapat vett részt, összesen 330 gyerek lépett jégre az 1. Jégkorong Erdély-kupa küzdelmeiben. Két hétvége során négy nap összesen nyolc mérkőzést rendeztünk a döntő torna során a Vákár Lajos Műjégpályán, mindkét korosztályban a finálé szoros eredményt hozott. A kupa megszervezésével gyakorlatilag lehetőséget adtunk a Jégkorong Erdély Ligában szereplő csapatoknak, hogy meccseket játszhassanak a héten induló pontvadászat előtt. Úgy érzem, hogy ez sikerült, sőt megerősítést kaptam, hogy folytatnunk kell a THL mellett az Erdély-kupát is – mondta Galusnyák Levente. A Hargita Megyei Jégkorong Egyesület elnöke hozzátette, az U12-es és U14-es Jégkorong Erdély-kupa döntő tornája nem jöhetett volna létre Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatása nélkül.

Eredmények
1. Jégkorong Erdély-kupa, U14-es döntő torna: elődöntők: ISK Gyergyószentmiklós – Felcsík SK 4–2, ISK Csíkszereda – Steaua Rangers 6–0; kisdöntő: Felcsík SK – Steaua Rangers 6–1; döntő: ISK Gyergyószentmiklós – ISK Csíkszereda 6–5 – aranygóllal. A végső sorrend: 1. ISK Gyergyószentmiklós, 2. ISK Csíkszereda, 3. Felcsík SK, 4. Steaua Rangers.
Különdíjak: legjobb kapus: Simó Joel Ábel (ISK Csíkszereda); legjobb csatár: Antal Csongor (ISK Gyergyószentmiklós); legjobb hátvéd: Süket Botond (Felcsík SK).

Kopacz Gyula