Fogadd, és engedd el!

275

Jánossy Zsuzsanna első könyvét egy, a családjában bekövetkezett tragédia ihlette, amelynek körülményeiről és hosszú távú hatásairól is beszélt tegnap délután a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Az életvezetési tanácsokkal nem szűkölködő előadó a spiritualitás, a vallás és az univerzum kapcsolatáról alkotott véleményét is megosztotta hallgatóságával: mindenki a saját gondolataival alakítja az életét.

Jánossy Zsuzsanna a könyvbemutatón. Tapasztalatairól mesélt Fotó: László F. Csaba

Fogadd, és engedd el! – címmel jelent meg Jánossy Zsuzsanna első könyve, amelyet egy 2009-ben bekövetkezett családi tragédia ihletett. A Publio Kiadó által gondozott kötet augusztus végén készült el, de a hivatalos bemutató egészen tegnapig váratott magára.
A tegnapi rendezvényen a szerző személyes tapasztalatait vázolva ismertette leírt gondolatait. Jánossy Zsuzsanna zsebkönyvnek nevezte a kötetet, amelynek létrejöttét nyolc év munkája előzte meg.

Az élet értelmének kutatása
– Amikor a nővérem Csíkszeredában közúti baleset áldozata lett, úrrá lett rajtam a gyász, és nem tudtam, hogyan dolgozzam fel a történteket. Különösen megrázó volt számomra a szüleim szenvedésének látványa, ezért döntöttem úgy, hogy különböző tanulmányokat olvasva megpróbálom jobban megérteni az élet értelmét – ecsetelte a szerző, hangsúlyozva, hogy egy szeretett személy elveszítése örökre nyomot hagy az ember életében, mert a hozzánk közel állók pótolhatatlanok.
A könyvbemutató során viszonylag kevés szó esett a kötetről, sokkal inkább volt központi téma a gondolat teremtő ereje, illetve a negatív érzések leküzdésének fontossága. Jánossy Zsuzsanna vallja, hogy a lelki béke előfeltétele a belső korlátok elengedése, és önmagunk szeretete.

A gondolat teremtő ereje
– Én alkotom a problémáimat! – szögezte le, utalva arra, hogy megfelelő hozzáállással képesek vagyunk változtatni az életkörülményeinken.
A Ghandit és Rhonda Byrne-t idéző szerző elmondta, hogy a gyász, amelyet nővére elveszítése során élt át, megváltoztatta gondolkozását.
Az életvezetési tanácsokat előszeretettel osztogató Jánossy leszögezte, hogy a harag elengedése volt az a kulcsfontosságú döntés, amely végül elhozta számára a megnyugvást. Habár könyvének tartalmáról nem beszélt, annyit elmondott, hogy nem receptként kell értelmezni a leírtakat.

A hálaadás a kulcs
– Fontos, hogy megtanuljunk jól gondolkozni, és mindennap hálát adni mindazért, amink van. Amikor megváltozik a hozzáállásunk a mindennapi dolgainkhoz, az egész életünk más irányt vesz majd – közölte a szerző, aki római katolikusnak vallja magát, de lelki békéjét az univerzum erejében találta meg.
A könyvbemutató gyanánt tartott előadáson kiderült, hogy az önmagunknak való megbocsátás, és a hit ereje felbecsülhetetlen, hiszen ezek által erősödhetünk meg, és érhetjük el céljainkat. A Fogadd, és engedd el! könyv szerzője leszögezte: a veszteségekből építkezni kell, meg hogy a pozitív hozzáállás segítség a nehéz idők átvészeléséhez.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.