Filmszereda: székelyföldi mozgóképfesztivál

Szeptember 21–30. között újból felpezsdül a művelődési élet Csíkszeredában: először rendezik meg a Filmszereda nevű fesztivált. A részletekről tegnap számoltak be a városházán tartott sajtótájékoztatón a szervezők.

Sajtótájékoztató a városházán. Filmes eseménnyel bővül a város kulturális kínálata

A Filmszereda mozgókép­fesztivállal egy új kultúr­esemény indulhat útjára Székelyföldön, a rendezvény jövője a közönség kezében van. A Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Csíki Játékszín által szervezett program újdonságnak számít, amellyel a környező települések lakóit is szeretnék megszólítani a szervezők.
– Az a furcsa helyzet állt elő, hogy van mozi, de még sincs – jelentette ki Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, aki úgy fogalmazott, komoly filmeseményt igyekeznek megvalósítani, amely nemcsak színvonalas, de meredek kezdeményezés is egyben. Emellett, a polgármester szerint nem megszokott filmvetítésre kell számítani, a közönségtalálkozók mellett koncertek is színesítik majd a programot.
Prigye Kinga, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy igényes szórakoztatásra számíthatnak azok, akik jegyet váltanak a programra, ahol tíz nap alatt 26 filmet lehet megnézni.
– Harminckét vetítés lesz összesen, a gyermekeknek is külön programokkal készültünk. Viszonylag új filmeket láthatnak majd az eseményen, hiszen 2015–2017-ben készült alkotásokat hozunk el a nagyérdeműnek – mondta a fesztiváligazgató.
Elhangzott, mindennap három órától kezdődnek majd a gyerekeknek szánt vetítések, majd délután és az esti órákban a felnőttek mozizhatnak a Csíki Moziban, ahol többek között a Liza. a rókatündér és a Fehér Isten díjnyertes alkotásokat is vetítik.
Mihály László, a rendezvény egyik szakmai partnere elmondta, hogy külön fesztiváltér fog működni a mozi mellett, ahol koncertek és közönségtalálkozók zajlanak majd. A fesztivál területére csak azok léphetnek be, akik filmet szeretnének nézni és vásároltak jegyet.
Mivel közönségbaráttá igyekeztek tenni a programot, a nézők nem csupán passzívan vehetnek majd rész a fesztiválon, hanem zsűrizni is lesz lehetőségük egy-egy vetítés után. Ráduly Róbert Kálmán elmondta, hogy a legtöbb szavazatot kapott filmeket díjazzák.
– A nyitónapon vetített filmre nem lehet szavazni, viszont minden más, 2016–2017-es filmre bátran lehet voksolni. A részleteket időben tudatjuk majd a lakossággal – jegyezte meg a polgármester.
A Filmszereda szeptember 21–30. között zajlik Csíkszeredában. A gyermekeknek 7 lejbe kerül a részvétel, ám ha csoportosan érkeznek, akkor 5 lejt kell fizetniük. A felnőtteknek a délutáni és késő esti filmekre a belépés 15 lej, az esti vetítés 20 lej. Kedvezményes jegyekben részesülnek a 60 év fölötti személyek, a 26 évnél fiatalabb egyetemisták/tanulók és a fogyatékkal élők: az ő esetükben 10 lejbe kerül egy jegy. Emellett online is lehet jegyet váltani a bilete.ro oldalon. Jegyek kaphatók a Csíki Játékszín jegypénztárában is.
A szervezők hangsúlyozták, hogy fizetős rendezvényről van szó, ahol meglepetésekkel is készültek az érdeklődőknek.

Hosszabb ügyfélfogadási

program Szeptember 1-jétől a lakosság számára pozitív irányba módosult a városháza ügyfélfogadási programja, immár heti 34 órát állnak a lakosság rendelkezésére – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán polgármester. Mint mondta, hétfőn, kedden és csütörtökön ebédszünet után is lesz ügyfélfogadás, egészen öt óráig. A polgármester kiemelte, szerdán és pénteken rövid ügyfélfogadási program van a hivatalban, így 2 óra után már senkit nem fogadnak, viszont a hét többi napján reggel 8-ól déli 1-ig és délután 2-től 5 óráig mindenki számára nyitva lesz a városháza.

Keresztes Bea