Fesztivál Szentegyházán, Oroszhegyen – Nárciszrétek csábítanak

Udvarhelyszék és az ország két legnagyobb és legszebb nárciszmezejével ékeskedő településén idén is megszervezik a hagyományos fesztivált. Szentegyháza és Oroszhegy – a hétvégébe egyik nárciszrét biztosan, de akár mindkettő is belefér.

Az oroszhegyi természetvédelmi terület. Virágba borult Fotó: Asztalos Ágnes

A május derekán nyíló, védett virágról elnevezett fesztivált negyvenkettedik alkalommal szervezik meg Szentegyházán. A település apraját és nagyját is az ország egyik legnagyobb, 5 hektáros nárciszmezejére csábító eseményre szombaton kerítenek sort, a hivatalos megnyitót vasárnap délelőtt 11 órától tartják. Az ünnepet ez alkalommal is a házigazdák és a meghívott néptánccsoportok műsora színesíti. A szabadtéri színpadon a gyergyóújfalusi, gyergyóremetei, csíkszentmilósi és szépvízi, gyimesközéploki, csíkszent­domokosi, gyergyóditrói és lövétei csoportok lépnek fel. A műsort a Szentegyházi Hagyományőrző Huszárok és a fúvószenekar, valamint a mazsorettek és a helyi néptánccsoport előadása is gazdagítja. Amennyiben az időjárás nem kedvez, a kultúrműsort a Bartók Béla Művelődési Házban tartják meg.
Oroszhegyen két napig tart a jubileumi, 40. Nárciszfesztivál. Szombaton a sportoké lesz a főszerep. Az iskola sportpályáján délelőtt 10 órától rúgják a bőrt a Nárcisz Futball tornára bejelentkezett csapatok, a tornateremben pedig 12 órakor kezdődik az asztaliteniszezők versenye. A napot az iskolaudvaron este 9 órakor kezdődő retrobuli zárja. Másnap délelőtt 10 órakor a templom előtti téren a fúvószenekar toborozza a népet – innen indul a menet a nyuládi rétre, ahol 11 órától kezdődik az ünnepi szentmise. A kultúrműsor sem marad el: a szabadtéri színpadon ropni fogják a néptáncot a székelykeresztúri Kispipacsok és Pipacsok, a Kerepesi Hagyományőrző Pávakör tagjai, és természetesen fellépnek a helybéliek is, az Urusos néptánccsoport és a Szilvamag tánccsoport, valamint a fúvószenekar is.
A fesztiválozóknak jó tudniuk, hogy a szentegyházi és az oroszhegyi nárciszmező is szerepel a Hargita megyei természetvédelmi területek listáján. A bódító illatával, kecsességével gyönyörködtető, de csokorba gyűjtésre is csábító nárcisz, népies nevén, a kákvirág, védett növény, engedély nélküli gyűjtését, árusítását szigorúan, 5-től 10 ezer lejig terjedő bírsággal „jutalmazzák.”

Lázár Emese