Felosztották a tortát – az oktatásé a legnagyobb szelet

14

Mire és mennyit tervez költeni ebben az évben Székelyudvarhely? Nyilvános a város költségvetés-tervezete. A tulipános frakció több javaslattal rukkolt elő.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium. Az oktatási intézményekre szánják a legtöbb pénzt Fotó: archív

Elkészült, nyilvános Székely­udvarhely Megyei Jogú város 2017-es évi költségvetés-tervezete. A polgármesteri hivatal a Facebook közösségi portálon tette közzé a színes grafikont, de, közölte a sajtóosztály, a tervezet nyilvános, bárki megtekintheti, a városháza földszintjén található pannón van kifüggesztve.
Az ábra szerint ebben az évben a legtöbb pénzt, a büdzsé 40 százalékát az oktatásra fordítanák, sereghajtó a költségvetés-tervezet „tortáján” a de minimis támogatások fejezet, amelyre a kiadások 0,5 százalékát áldozná a városvezetés.
A polgármesteri hivatal működésére 15, a kultúrára, turizmusra, a városlakók szórakoztatására 11,5, a város közútjainak karbantartására 8, a szociális gondoskodásra 7, a távhőszolgáltatás támogatására, fejlesztésére és a közszolgáltatásokra egyaránt 4-4 százalékot szánnak a kasszából. A teljes költségvetés 3 százalékát ifjúsági, szociális lakások építésére és a közvilágításba fektetik, a tervezet szerint a költségvetés 2 százalékát az egészségügy kapja, egy százalékot a közbiztonság javítására fordítanak.
Az önkormányzati testületben ellenzékben levő RMDSZ-frakció közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben több, a költségvetés összeállításához kapcsolódó, megindokolt javaslatot is tesznek.
A tulipános városatyák 300 ezer lejt javasolnak az udvarhelyi barompiac felújítására, 60 ezer lejt a Szent Imre utcára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmánynak az elkészítésére.
„Célunk Székelyudvarhely számára egy új ki/bejárat létrehozása, amely útvonal (Gyepes–Remete–Székelyudvarhely) elkészítésére Homoródszentmárton is szándékszik pályázni” – fejtik ki a közleményben. Szívügyük a zöldségpiac is, amelynek teljes rehabilitációját, többek között egy fedett csarnok megépítését is szorgalmazzák. A megvalósíthatósági tanulmányra minimum 50 ezer lejt költenének. Ugyanekkora összeget javasolnak az Udvarhely–Zetelaka közötti kerékpárút-projektet előmozdító VELOCIPED – közösségi fejlesztési társulás létrehozására, illetve a Székelytámadt vár körüli területet is magában foglaló központi zonális rendezési terv elkészítésére.
Javasolják továbbá egy, a városban működő civil szervezeteket egybefogó, munkájuk hatékonyságát segítő Civil Központ létrehozását és egy olyan ösztöndíjprogramot, amelynek kedvezményezettjei azok az Udvarhelyszékről elszármazott utolsó éves egyetemista hallgatók lennének, akik „ vállalják azt, hogy a szakterületükön megírandó mesteri vagy doktori dolgozatukat Székelyudvarhelyt is érintő témából írják, vagy olyan kutatási területet választanak, amelynek várható eredményei Székelyudvarhely számára is jelentősek lehetnek.” Ez utóbbi két javaslatnál az RMDSZ-frakció nem pontosította a pénzösszeget.
A székelyudvarhelyi önkormányzati testület a március 23-i soros havi tanácsülésen vitatja meg a város idei tervezett költségvetését.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.