Feketézőket kerestek az építőiparban – Munkaügyi ellenőrzések

15

Országos feladatnak eleget téve az építőiparban törvénytelenül alkalmazók és dolgozók után kutattak május közepén, és Hargita megyében 7 alkalmazó, valamint 12 feketemunkás bánhatta a jogi előírások be nem tartását. 120 ezer lej bírságot róttak ki.

A Hargita Megyei Munka­ügyi Felügyelőség – a többi megyei szervezethez hasonlóan – alkalmazási törvénytelenségeket, illetve munkabiztonsági előírások betartását ellenőrizte május 9. és 13. között. A felügyelők célja a feketén alkalmazók és dolgozók számának visszaszorítása, a jogszabályi kötelezettségek ismertetése, valamint a kiskorúak foglalkoztatásának kiszűrése volt.
Hargita megyében a felügyelőség tájékoztatása szerint 48 cégnél tartottak ellenőrzést, közülük hét esetében találkoztak feketén alkalmazókkal. Ők együttesen 12 személynek biztosítottak munkát szerződés nélkül. Összesen 51 alkalmazási rendellenességet tártak fel az ellenőrök, és 17 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki 120 ezer lej értékben.
Emellett a balesetbiztonságot is vizsgálták, és 39 ellenőrzött cég közül 32-nél összesen 80 kihágást jegyeztek. 51 jegyzőkönyvvel 44 felszólítást és 7 bírságot róttak ki, utóbbit 57 ezer lej értékben.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.